Żółta fasolka szparagowa z kalafiorem i kaszą bulgur w świeżych ziołach

0
1082
views

Żółta fasolka szparagowa i kalafior bez masła i bułki tartej? Tak! I uwierzcie, że może być pysznie. Wystarczy połączyć oba te sezonowa warzywa i dodać mnóstwo letnich ziół.

Miałam dziś ochotę na żółtą fasolkę szparagową, a kalafior leżał już jakoś biednie. Coś mi jednak nie szło w smaku przygotowanie tych sezonowych warzyw standardowo czyli z bułką tartą. W lodówce natomiast pachniał piękny pęczek kopru. Czemu tego wszystkiego nie połączyć? W sklepie chwyciłam jeszcze kaszę bulgur, brązową – bo podobno zdrowsza. I tak powstał dzisiejszy przepis na obłędnie pyszne zdrowe i letnie danie.

Składniki:
  • Około 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • Kilka różyczek kalafiora – dałam 1/5 całego
  • 1 torebka kaszy bulgur brązowej lub innej kaszy (np. pęczak, kuskus)
  • 1 bardzo duży pęczek koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku (najlepiej tego z dymki, z białymi łodygami)
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Duża garść pestek słonecznika
  • 1 łyżka mleka sojowego lub mleczka kokosowego lub jogurtu kokosowego
Przygotowanie:

Fasolkę obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie razem z kalafiorem. Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy wszystko jest już ugotowane i odcedzone, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek z drobno pokrojonym szczypiorkiem, następnie dodajemy fasolkę i kalafiora, sól i pieprz oraz mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekany koperek i natkę, słodką i ostrą paprykę, mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko sojowe lub jogurt sojowy, mieszamy. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Gotowe!

Makro całości: 720 kcal, B: 28 g, W: 94 g, T: 29 g
Całość ma około 3 dużych porcji:  1 porcja: 240 kcal, B: 9,3 g, W: 31 g T: 9,6 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here