Wegański lunch w 10 minut – idealny do pracy

0
1002
views

Wegański lunch w 10 minut, do tego zbilansowany posiłek, zdrowy, pełen kolorów, smaków i idealny do zabrania do pracy.

Gdy byłam na ścisłej diecie i liczyłam każdą kalorię, dokładnie bilansowałam posiłki, to przeważnie na obiad jadłam dokładnie to samo: tofu + makaron lub ryż z warzywami lub tofu + tortilla z różnymi warzywami.

Szybki posiłek do biura na obiad

Pokażę dziś Wam, jak zrobić ten szybki posiłek i zabrać półgotowy do biura. Patent pokazała mi dietetyczka Hania 🙂

Zawsze rano podsmażałam tofu z przyprawami – wybierałam najczęściej curry, ale gdy mi się znudziło – zamieniałam curry na słodką paprykę lub kmin rzymski. W zależności od warzyw możecie eksperymentować ze smakiem tofu. Do podsmażonego tofu pakowałam placek tortilli, pokrojone warzywka, mix sałat i keczup lub hummus.

W pracy wystarczy podgrzać tortillę i tofu, dołożyć warzywa i zawinąć. Ekspresowy posiłek gotowy! Całość ma około 400 kcal i aż 19 g białka! 🙂 Jak na roślinny obiad, to całkiem fajnie 🙂

Składniki na 1 wrapa:

  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 90 g tofu naturalnego (pół kostki(
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • Garść mixu sałat
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka hummusu
  • Poszatkowana czerwona kapusta – około 1 dużej garści
  • 1 mała starta na małych oczkach marchewka
  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • Można dodać ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Tofu podsmażyć z curry i pieprzem ziołowym. Tortille po wyjęciu z opakowania należy lekko nawilżyć wodą i podgrzać na patelni (suchej bez tłuszczu) albo wrzucić do mikrofalówki. Na tortille wykładamy hummus i koncentrat pomidorowy, wykładamy tofu i wszystkie warzywa. Zawijamy
Makro: (nie wliczam warzyw)
399 kcal, W: 36 g, B: 19 g, T: 19 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here