Recyklingowe klopsiki z warzyw z bulionu + sos pomidorowy

3
998
views

Recyklingowe klopsiki z warzyw z bulionu, kaszy jaglanej i soczewicy. Upieczone podajemy na wyrazistej rukoli i polewamy pikantnym sosem pomidorowym. Obiad albo przekąska do złapania na imprezie.

Czy też tak macie, że po ugotowaniu bulionu na zupę nie bardzo wiecie, co zrobić z wyjętymi warzywami? Zazwyczaj zostawiam je po prostu w zupie lub miksuję na krem. Niekiedy natomiast duża ilość wyrazistych warzyw np. selera, czy naci marchewki, selera nie pasuje do kompozycji całej zupy. Nie wyrzucam tych pozostałości – lądują albo w pasztecie albo w klasycznych klopsikach. Wystarczy połączyć je z kaszą, soczewicą i dobrze doprawić. Najlepsze klopsiki wychodzą z piekarnika, są wtedy idealnie chrupkie na zewnątrz, w środku miękkie. Nie potrzebują też za dużo tłuszczu, są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych smażonych na patelni.

Recyklingowe klopsiki sprawdzą się świetnie zarówno na ciepło do obiadu i na kolację, jak i na zimno jako przekąska na imprezie. Pasuje do nich wyrazista w smaku rukola i pikantny sos pomidorowy.

Recyklingowe klopsiki – jak je zrobić?

Podstawą jest tutaj czerwona soczewica, kasza jaglana i miks ugotowanych młodych warzyw z bulionu – w tym także wszelkie nacie. Robiąc bulion, dodaję także nać marchewki i selera. W tym miksie mamy zatem marchewkę, pora, pietruszkę, kawałek selera, do tego dużo zieleniny.

Recyklingowe klopsiki – przepis

Składniki:

  • Około 350 g gotowanych warzyw z bulionu – miks: marchewka, por, cebula, pietruszka, seler, zielenina: nać marchewki, nać pietruszki – odsączone z wody
  • 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki Podlaskiej przyprawy dla wegetarian (Dary Natury – polecam je bardzo, są ekologiczne i cenowo przystępne) – jeśli nie macie jej dajcie 1 łyżeczkę kolendry, szczyptę czarnuszki, szczyptę kminku i kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki chilii
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zmiksuj na gładką masę z warzywami z bulionu.
  2. Do masy dodaj kaszę jaglaną, wszystkie przyprawy, olej, płatki owsiane i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Całość włóż do lodówki na 20 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik – 180 stopni (termoobieg lub grzanie góra dół)
  5. Uformuj małe kulki – jeśli masa się lepi, nie przejmuj się – klopsiki się i tak dobrze upieką. Możesz pomóc sobie, mącząc ręce w chłodnej wodzie.
  6. Klopsiki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 30 minut – po tym czasie, sprawdź czy możesz je łatwo przełożyć na drugą stronę – jeśli tak – przełóż i pierz jeszcze około 10 minut aż będą zarumienione z obu stron.
  8. Następnie wyłącz piekarnik i lekko go otwórz, nie wyjmuj klopsików – niech wyparują. Po około 5 minutach możesz je wyjąć.

Pikantny sos pomidorowy:

Duży kartonik przecieru pomidorowego (400 g) podgrzej w rondelku, dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i sporą szczyptę pieprzu cayenne. Wymieszaj wszystko i podgrzej do zagotowania, gotuj kilka minut.

3 KOMENTARZE

  1. Na pewno spróbuję! Dopiero niedawno odkryłam tego bloga a już się zakochałam <3 a w piekarniku właśnie siedzi szarlotka z Twojego przepisu 😀
    Pozdrawiam!

    • Bardzo się cieszę i witam u siebie <3 Mam nadzieję, że znajdziesz tutaj swoje smaki 🙂 Szarlotka jest pycha, daj znać, czy Ci smakowała 🙂
      Pozdrawiam ciepło, Asia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here