Ciecierzyca po indyjsku to szybkie jednogarnkowe danie, które zrobisz w 15 minut. Przyprawione kminem rzymskim, kolendrą, z dużą ilością ostrej papryki. Podajemy je z żółtym ryżem, obsypanym sezamem.
Ciecierzyca po indyjsku – jak smakuje?
Ciecierzyca z pomidorami w indyjskich przyprawach to klasyczna, jak dla mnie, potrawa jednogarnkowa. Jej plusem jest z pewnością szybkość przygotowania, bo zanim ugotujecie ryż – sos będzie już gotowy. Indyjskie przyprawy sprawiają, że danie jest cudownie aromatyczne, lekko ostre i przede wszystkim wyraziste.
Ciecierzyca po indyjsku – do czego pasuje, kiedy podać?
Danie to sprawdzi się zarówno na ekspresowy obiad, jak i na kolację. Zrobi furorę na przyjęciu czy imprezie, bo można je podać bardzo efektownie – w jednej misce sos przybrany świeżą kolendrą, w drugiej natomiast piękny, żółty ryż, obsypany czarnym sezamem czy czarnuszką.
Sos jest dość podobny do znanego curry – chana masala, jednak w tym przypadku – uprościłam jego przygotowanie, zmieniłam, proporcje przypraw.
Ciecierzyca po indyjsku – jakiej ciecierzycy użyć?
Jeśli zależy Wam na szybkości, zróbcie sos z dodatkiem ciecierzycy z puszki. Jeśli macie więcej czasu, możecie ciecierzycę namoczyć i później, następnego dnia ją ugotować.
Lubisz indyjskie dania? Sprawdź koniecznie vegan kormę!
Ciecierzyca po indyjsku przepis
Składniki na ciecierzycę po indyjsku
- 1 puszka ciecierzycy (puszka 400 g)
- 2 puszki pomidorów krojonych (puszka 400 g) lub 1 opakowanie passaty pomidorowej w kartoniku (500 g)
- 1 cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oleju
- Świeża kolendra do przybrania sosu
- Czarny sezam lub czarnuszka do obsypania przy podaniu
Przygotowanie ciecierzycy po indyjsku
- Ciecierzyce odsączyć z zalewy.
- Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać, imbir pokroić na cieniutkie paseczki.
- Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą w małej szklance czy kubeczku.
- Rozgrzać olej, następnie wrzucić cebulę, czosnek i imbir.
- Gdy cebula się lekko podsmaży, dorzucamy wszystkie przyprawy, całość mieszamy i podsmażamy, mieszając około 1 minuty.
- Następnie wrzucamy odsączoną ciecierzycę, całość mieszamy.
- Dodajemy pomidory lub passatę. Mieszamy.
- Gotujemy całość około 10 minut.
Żółty ryż – jak idealnie ugotować ryż?
1 szklankę ryżu zalać wodą i odstawić na 15 minut. Następnie przepłukać.
W garnku rozgrzać łyżeczkę oleju i wrzucić ryż, dodać 1 łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Zamieszać i podsmażać, ciągle mieszając około 2 minut. Później zalać wodą, przykryć i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i gotować chwilę, by reszta wody odparowała.
Ważne: w czasie gotowania ryżu nie mieszamy go!