Ciecierzyca po indyjsku z ryżem

0
1117
views

Ciecierzyca po indyjsku to szybkie jednogarnkowe danie, które zrobisz w 15 minut. Przyprawione kminem rzymskim, kolendrą, z dużą ilością ostrej papryki. Podajemy je z żółtym ryżem obsypanym sezamem. 

Ciecierzyca z pomidorami w indyjskich przyprawach to klasyczna jak dla mnie potrawa jednogarnkowa. Jej plusem jest z pewnością szybkość przygotowania, bo zanim ugotujecie ryż – sos będzie już gotowy. Indyjskie przyprawy sprawiają, że jest cudownie aromatyczna, lekko ostra i przede wszystkim wyrazista.

Danie to sprawdzi się zarówno na ekspresowy obiad, jak i na kolację. Zrobi furorę na przyjęciu czy imprezie, bo można je podać bardzo efektownie – w jednej misce sos przybrany świeżą kolendrą, w drugiej natomiast piękny żółty ryż obsypany czarnym sezamem czy czarnuszką.

Sos jest dość podobny do znanego curry – chana masala, jednak w tym przypadku – uprościłam jego przygotowanie, zmieniła proporcje przypraw.

Ciecierzyca po indyjsku

Jeśli zależy Wam na szybkości, zróbcie sos z dodatkiem ciecierzycy z puszki. Jeśli macie więcej czasu, możecie ciecierzyce namoczyć i później, następnego dnia ją ugotować.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (puszka 400 g)
  • 2 puszki pomidorów krojonych (puszka 400 g) lub 1 opakowanie passaty pomidorowej w kartoniku (500 g)
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • Świeża kolendra do przybrania sosu
  • Czarny sezam lub czarnuszka do obsypania przy podaniu

Przygotowanie:

  1. Ciecierzyce odsączyć z zalewy.
  2. Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać, imbir pokroić na cieniutkie paseczki.
  3.  Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą w małej szklance czy kubeczku.
  4. Rozgrzać olej, następnie wrzucić cebulę, czosnek i imbir.
  5. Gdy cebula się lekko podsmaży, dorzucamy wszystkie przyprawy, całość mieszamy i podsmażamy, mieszając około 1 minuty.
  6. Następnie wrzucamy odsączoną ciecierzycę, całość mieszamy.
  7. Dodajemy pomidory lub passatę. Mieszamy.
  8. Gotujemy całość około 10 minut.

Żółty ryż – jak idealnie ugotować ryż?

1 szklankę ryżu zalać wodą i odstawić na 15 minut. Następnie przepłukać.
W garnku rozgrzać łyżeczkę oleju i wrzucić ryż, dodać 1 łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Zamieszać i podsmażać, ciągle mieszając około 2 minut. Później zalać wodą, przykryć i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i gotować chwilę, by reszta wody odparowała.

Ważne: w czasie gotowania ryżu nie mieszamy go!

Zdjęcia: Photo by Justa

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here