Pomidorówka z kaszą jaglaną

0
257
views

Pomidorówka z kaszą jaglaną to propozycja na nieco bardziej sycącą wersję klasycznej zupy. Bazylia i oregano dodadzą jej włoskich aromatów, a przyrządzenie na porządnym warzywnym bulionie zapewni głęboki smak.

Kilka słów o bulionie

Sekretem zup bez mięsa jest odpowiedni warzywny bulion. Jeśli chcecie uzyskać głęboki smak, nie żałujcie włoszczyzny dobrej jakości.
Gdy przyrządzałam zupy na samych warzywkach, niejeden miłośnik mięsa, nawet nie zauważył jego braku. Podstawą jest dobra marchewka, proporcje między nią a innymi korzeniowymi warzywami oraz naciami. Oczywiście wszystko trzeba lekko podsmażyć z zielem angielskim i liście laurowym. Dopiero po przygotowaniu bulionu warzywnego można zacząć robić zupę, taką jaką chcemy.  Nie zaniedbujcie zatem etapu zrobienia samego wywaru i nie żałujcie warzyw, które dadzą podstawę intensywnego smaku.

Historia zwykłej pomidorówki, która przez kaszę jaglaną zrobiła się gęstą włoską zupą

Pomidorówka powstała w piękną słoneczną niedzielę, z okazji przyjazdu mojej dobre koleżanki, jej syna i jej mamy. Odwiedzili mnie w siedlisku, by zaprosić na Komunię. Nie miałam wtedy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, a pierwszym pomysłem było zrobienie a’la rosołu – wiadomo, że dzieci zawsze go lubią. Okazało się jednak, że mam tylko jeden pęczek młodej włoszczyzny, rosół z kolei potrzebuje conajmniej dwóch. Dlatego na szybko zdecydowałam się na pomidorówkę ze świeżych pomidorów, a żeby była bardziej sycąca dodałam kaszy jaglanej. Prócz zupy podałam jeszcze wtedy makaron z bakłażanem. Całość świetnie do siebie pasowała, a goście wyjechali najedzeni i zadowoleni 🙂

Pomidorówka z kaszą jaglaną

Składniki:

  • Pęczek młodej włoszcyzny: 2 małe marchewki, pietruszka, seler, nać pietruszki, nać selera, por
  • 1 mała cebula
  • Dodatkowo 1 średniej wielkości marchewka
  • 4 duże pomidory
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego + 2 gałązki świeżego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii + kilka listków świeżej
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę dokładnie oczyścić, umyć nacie – nie wyrzucajcie ich.
  2. Marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę w słupki, odciąć kawałek selera – nie używajcie całego, wystarczy plaster grubości centymetra.
  3. Cebulę obrać i przekroić na pół.
  4. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażyć, ciągle mieszając. Warzywka niech nabiorą lekko złotego koloru.
  5. Dodać wodę, następnie dodać nać pietruszki i marchewki. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  6. Z bulionu wyjąć nacie i cebulę.
  7. Pomidory pokroić i podsmażyć chwilę na patelni. Następnie dodać do bulionu. Gotować około 5 minut, następnie całość zmiksować.
  8. Dodać oregano i bazylię, sól i pieprz.
  9. Dodać wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną.
  10. Gdy kasza będzie już miękka, dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować, doprawić jeszcze do smaku.
  11. Podawać obsypane świeżą natką pietruszki.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here