Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej + sałata lodowa z sosem tahini

0
1108
views

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej w towarzystwie sałaty lodowej z sosem tahini – lekka przekąska lub pomysł na wegański obiad w wersji super prostej.

Mieszkanie na wsi, z dala od szumów miasta, powoli rozbudza we mnie skrywane miesiącami, zamiłowanie do kuchni roślinnej. Te szumiące pola, zapach lasu, wieczorna cisza i poranne koncerty ptaków, łamią zamarźnięte miastem serce szamanki. W końcu uczucia wracają na właściwe tory, w końcu głowa uwalnia się od konsumpcyjnych manipulacji, a serce napełnia się prostotą życia. Wraca porządek komunikacji, szczerość relacji. Czuję, że powoli zaczyna się to przekładać na kuchnię, moją kuchnię.
Znów mam tą zapomnianą przyjemność z gotowania – dla siebie i dla innych.

Kotlety z kalafiora to takie proste i szybkie danie, można je usmażyć albo w zdrowszej wersji wsadzić do piekarnika. Najlepiej będą smakowały z batatami lub czarnym ryżem posypanym pietruszką. Do tego idealnie skomponuje się sałata lodowa z pomidorkami, kiełkami i sosem tahini.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na 8 kotlecików

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 kalafiora – wychodzi 1,5 szklanki ugotowanego kalafiora
  • 1 mała cebulka lub 0,5 dużej
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną i kalafiora zmieszać razem i lekko rozdrobnić widelcem
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kaszy i kalafiora, zmieszać
  3. Dodać sól, pieprz, słonecznik i sezam
  4. Następnie dodać płatki owsiane, mąkę z ciecierzycy, bułkę tartą i olej, wymieszać
  5. Odstawić na 15 minut
  6. Uformować kotleciki, smażyć na niewielkiej ilości oleju (1 łyżka na patelnie, rozgrzaną) – równomiernie z dwóch stron (nie przewracać dopóki kotlet sam łatwo nie będzie odchodził z patelni)
  7. W piekarniku: piec na papierze do pieczenia 25 minut w 180 stopniach, po 25 minutach przewrócić na drugą stronę, piec 10-15 minut. Na koniec piekarnik wyłączyć, otworzyć – trzeba pozwolić kotletom odparować.

Sałatka:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 opakowania kiełków słonecznika

Sos: 1 łyżka tahini, 1 łyżka oleju, 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Sałatę poszatkować, na wierzch ułożyć pomidorki przekrojone na pół, ułożyć kiełki
Sos: wymieszać wszystkie składniki, polać wierzch sałatki

 

 

Zdjęcia: Justyna Przesmycka-Gryglas, Photo by Justa

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here