Kotlety z białej fasoli i kukurydzy

3
483
views

Kotlety z białej fasoli i kukurydzy to opcja na wykorzystanie puszkowych zapasów. Zajrzyjcie do swoich spiżarek i szafek, by szybko zrobić dobry obiad!
W mojej spiżarce zawsze znajdą się puszki strączków – szybko można z nich zrobić pasty i kotlety. To taki ekspresowy obiad, gdy nie masz czasu na moczenie i blenderowanie.
Tym razem do ziemniaków i prostej sałatki z ogórków, szczypiorku, cebuli i pomidorów  zrobiłam małe kotleciki z białej fasoli i kukurydzy konserwowej.

Kotlety z białej fasoli i kukurydzy

Składniki na 3 osoby (na około 10 małych kotlecików):

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (puszka 400 g)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki orkiszowej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Przygotowanie:

1. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i zblenderować na gładką masę (można dodać 1 łyżkę wody lub zalewy, jeśli ciężko się łączą)
2. Dodać przyprawy, mąkę i płatki owsiane, wymieszać
3. Masę wstawić do lodówki na 20-30 minut
4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (nie może jej być zbyt dużo, kotlety nie mogą w niej pływać)
5. Wyjąć masę z lodówki, formować małe kulki wielkości piłeczki golfowej, każdą lekko obtoczyć w bułce tartej
6. Smażyć na wolnym ogniu, rozgrzanej patelni. Smażymy najpierw po jednej stronie około 4 minut, następnie przekładamy na drugą stronę.
7. Na koniec dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i pestki dyni. Podsmażamy około 2 minuty

Wartości odżywcze:
Całość: 854 kcal, białko: 35,2 g, tłuszcze: 20,5 g, węglowodany: 128 g
1 porcja (3 kotlety) 284 kcal, białko: 11,8 g, tłuszcze 7 g, węglowodany: 43 g

Zobacz inne pomysły na kotlety TUTAJ 

 

 

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here