Bataty z piekarnika na kolację

0
479
views

Bataty z piekarnika w towarzystwie cebulki, papryki, marchewki i fioletowych ziemniaków. Do tego aromatyczne zioła. Pyszne pieczone warzywa do podania z sałatką.

Słodkie ziemniaki to ostatnio moje uwielbienie, są pyszne, sycące i wbrew pozorom można je fajnie łączyć z naszymi rodzimymi warzywami korzeniowymi. Doskonale sprawdzają się na kolację, jako dodatek do innych dań. Będą idealne do podania w dużym kolorowych półmisku na imprezę.

Aby ich smak odpowiednio zagrał, warto zestawić je z innymi warzywami. Jednak to słodkie ziemniaki mają tutaj przeważać, inne roślinne przysmaki to tylko dobre ich uzupełnienie.

Jak piec słodkie ziemniaki?

Można je po prostu pokroić w ćwiartki, posypać przyprawami i zawinąć w folię aluminiową.
Można też pokroić na paski i zrobić frytki. Dziś przedstawię Wam nieco inny sposób.

Bataty z piekarnika

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 marchewka
  • 4-5 sztuk fioletowych ziemniaków (są dostępne w Lidlu, możecie je pominąć lub użyć malutkich ziemniaków polskich)
  • 0,5 pęczka szczypiorku1 łyżka oliwy z oliwek
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka lubczyku
    1 łyżeczka rozmarynu
    0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

1. Bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, natomiast papryki również kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, marchewkę i ziemniaki w talarki, ziemniaki.
2. Nagrzewamy piekarnik – termoobieg 180 stopni C
3. Oliwę z oliwek mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Warzywa wrzucamy do miski, polewamy przyprawioną oliwą i mieszamy w niej warzywa.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wrzucamy warzywa, tak aby nie stykały się ze sobą.
5. Pieczemy około 25 minut, sprawdzamy widelcem, czy bataty są miękkie.
6. Po przełożeniu na półmisek, warzywa obsypujemy szczypiorkiem.

aromatyczne bataty z piekarnika

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here