Ciasto ze śliwkami z kruszonką

0
669
views

Ciasto ze śliwkami czyli jesienny placek, który z pewnością gościł w wielu domach. Szykujcie śliwki i przygotujcie się na roślinną wersję tego klasycznego smakołyku!

Śliwki i gruszki to owoce jesieni, najlepsze są te miękkie i dojrzałe, już słodkie i soczyste. Ostatnio piekłam zwykły placek z gruszkami – przepis TUTAJ – po nim przyszedł czas na klasyk z kruszonką i rozpływającymi się śliwkami.

Ciasto zrobiłam na mące orkiszowej, mojej ulubionej do wypieków, ciasto jest nieco cięższe, ma lekko ciemniejszą barwę, ale wychodzi równie pysznie. Nie dodałam też cukru,  zamiast niego słodyczy nadał syrop z agawy, jednak jeśli na cukier nie baczycie (choć zachęcam do rezygnacji) możecie go dodać.


Ciasto ze śliwkami – przepis:

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki orkiszowej tortowej (można zastąpić zwykłą pszenną tortową)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (sojowe, owsiane lub migdałowe)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki syropu z agawy (z taką ilością nie jest prawie w ogóle słodkie, możecie dodać więcej jeśli nie liczycie kalorii)  – lub 1/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg śliwek

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
  2. Dodać mleko roślinne, olej i syrop lub cukier – wszystko wymieszać.
  3. Śliwki pokroić (1 śliwka na 6-8 części)
  4. Zrobić kruszonkę – wszystkie składniki zagnieść, wstawić do lodówki na 10 minut.
  5. Ciasto wyłożyć na blaszkę, poukładać śliwki – można je lekko opruszyć cukrem jeśli ma być słodko 🙂
  6. Kruszonkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w termoobiegu w 180 stopniach przez 45 minut
  8. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here