Focaccia z pomidorami, czarnymi oliwkami i rozmarynem

0
450
views

Focaccia czyli włoski chlebek – przepis na podstawowe, pyszne pieczywo z gorącej Italii. Wyrastające w aromacie rozmarynu ciasto, dopieszczone oliwą z oliwek z Sardynii. Do tego towarzystwo królewskich oliwek i dojrzałych pomidorków.

Jeśli jedzenie ma smakować, daniu trzeba zapewnić podstawę jego wykonania: odpowiedni przepis, bardzo dobrej jakości składniki i atmosferę jego przygotowania. Dam Wam dobrą recepturę, zadbajcie o jakość i emocje. Gotujcie dla kogoś z sercem, bo dłonie przeniosą emocję do ciasta 🙂

Focaccia nie jest skomplikowana, ale wymaga czasu i cierpliwości. Zaczyn, wyrastanie ciasta, jego właściwe wyrobienie. Dajcie sobie na ną 2 h, a później cieszcie się dobrych kilka dni pysznym pieczywem. Focaccia zawinięta w papier przetrwa Wam nawet tydzień, możecie ją odgrzewać, maczać w oliwie, podgryzać do śniadania.

Focaccia z pomidorami, czarnymi oliwkami i rozmarynem

Składniki:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (nie może być ani gorąca ani letnia) (szklanka 250 ml)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Kilka pomidorków
  • Około 10 dużych królewskich czarnych oliwek

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkrusz, posyp cukrem, dodaj 1 łyżkę mąki i zalej około 0,5 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, pod ściereczką  – zaczyn będzie gotowy po 10-15 minutach, gdy drożdże zaczną się aktywować.
  2. Po tym czasie, w dużej misce wymieszaj zaczyn z przesianą mąką. Dodaj pozostałą wodę i wymieszaj – zacznij wyrabiać ciasto, będzie klejące. Na ręce wylej troszkę oliwy z oliwek i tak wyrabiaj. Na koniec polej kulkę ciasta oliwą z oliwek i wyrabiaj około 3-4 minut. Dokładnie zgarniając pozostałości ciasta z boków miski.
  3. Uformowana kulka ciasta trafia w ciepłe miejsce, pod ściereczką, na około 60 minut. Niech spokojnie wyrasta.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je wyjmij, powyrabiaj przez chwilkę, następnie przełóż na blaszkę – rozłóż odpowiednio. W zależności od tego, jaką chcą uzyskać grubość – rozwałkuj ciasto. Ja lubię średniej wielkości – ani cienkie ani grube, dlatego z tej porcji zrobiłam prawie całą blaszkę (blaszka standardowa z piekarnika)
  5. Następnie ciasto przykryj folią aluminiową – niech ułożone poczeka jeszcze 20 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, termoobieg.
  7. W cieście zrób dziurki – ich głębokość może być aż do samej blachy! Następnie wymieszaj sól z około 1/3 szklani zimnej wody i polej tym solnym roztworem ciasto. Ułóż dodatki, posyp rozmarynem
  8. Piecz 20 minut, aż ciasto wyrośnie a skórka zacznie lekko się złocić.
  9. Możesz jeść na gorąco, na zimno, dogrzewać.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here