Ciasto z gruszkami – bez wyrabiania, bez jajek

0
970
views

Ciasto z gruszkami to szybki niedzielny placek, taki do kawy, gdy po prostu pragniesz czegoś słodkiego. Oczywiście bez jajek, z małą ilością cukru. Pachnie gruszkami i lawendą!

Gdy byłam dzieckiem, w każdą niedzielę dom pachniał szarlotką albo ciastem z rabarbarem. Moja mama nie jest wielką specjalistką od pieczenia, ma kilka swoich sztandarowych przepisów. Oczywiście jej ciasta są najlepsze na świecie! Jednak wiecie, nie lubiła raczej eksperymentować 🙂 Szarlotka, sernik, czasem po prostu placek z owocami. Zapamiętałam jednak ten zapach unoszący się w domu, rozgrzany piekarnik dawał poczucie czegoś miłego, a wszyscy domownicy czekali na kawałek słodkości.

Nieczęsto zdarza mi się piec. I nie dlatego, że nie lubię. Ostatnio albo nie mam dla kogo, albo weekendy spędzam poza domem (właśnie! – szykuję dla Was wpis o weekendowych miejscówkach), albo po prostu nie mam czasu. Nadchodzi ukochana jesień, więc ciast powinno być troszkę więcej.

Ciasto z gruszkami ma swoją mała historię. W piątek odwiedziła mnie przyjaciółka z dziećmi i psem. W końcu dom tętnił życiem! My we dwie, do tego dwie słodkie dziewczynki i dwa szalone psiaki – pozytywna energia była dla mnie bardzo budująca. W sobotni poranek, po śniadaniu, pojechałyśmy na targ. Kupiłyśmy dobre warzywa, pachnącą lawendę. Skusiłam się na dojrzałe, miękkie gruszki. Kasi zamarzyło się ciasto do kawy. Idealnie – lekko jesienne, soczyste gruszki – pasowały do zwykłego, szybkiego placka.  Ciasto było gotowe jeszcze przed obiadem – zniknteło bardzo szybko 🙂

Jeśli szukacie szybkiego ciasta z gruszkami, zróbcie – nie trzeba do niego wielkich zdolności i przygotowań. Ale pokuście się o poszukanie lawendy, bo kilka kwiatków fajnie dopełnia jego smak.

Ciasto z gruszkami – przepis (tortownica o średnicy 24 cm)

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki – pszenna typ 450 albo orkiszowa jasna
  • 1/4 szklanka cukru brązowego albo ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka sojowego albo migdałowego albo owsianego albo kokosowego
  • 5-6 dużych gruszek
  • kilka kwiatków lawendy

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier.
  2. Do mleka roślinnego dodać sodę, wymieszać, dodać olej.
  3. Do miski z mąką, cukrem i proszkiem dodać wymieszane mleko z sodą i olejem.
  4. Wymieszać.
  5. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić na części.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzch ułożyć gruszki.
  7. Piec w nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku przez około 35-40 minut.
  8. Niech lekko ostygnie 🙂
  9. Posypać lawendą i podać!

 

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here