Szybkie pęczotto z burakiem do słoiczka – sałatka na raz

1
1020
views

Pęczotto z burakiem czyli zdrowe i szybkie danie, a do tego można je po prostu zabrać do pracy. Pyszna przekąska w ciągu dnia albo dodatek do kanapek. 

Szykujecie sobie posiłki do pracy? Ja staram się planować cały dzień, a ostatnio nawet wyliczam makroskładniki. Na samym początku bywa ciężko, trzeba przestawić się na planowanie, wyliczanie, ale z dnia na dzień robi się łatwiej. Bazuję na podobnych produktach, zmieniam ich rozmieszczenie w ciągu dnia, przyprawy, stosuję zamienniki.

Ostatnio polubiłam sałatki na raz do słoiczków – wygodna opcja, bo przygotowujesz raz – a porcje masz na 3 dni.

Pęczotto z burakiem:

(porcja na 3 słoiczki)

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (240 g ugotowanej)
  • 1 ugotowany duży burak lub 2 małe (około 120 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
  • Garść rukoli (20 g)
  • 2 łyżki pestek słonecznika (20 g)
  • Sól, pieprz

Tips:
Pamiętaj, by kaszę namoczyć przez 15 minut w zimnej wodzie i dokładnie wypłukać. Dopiero później ją ugotuj.

Przygotowanie.

  1. Buraki kroimy w kostkę.
  2. Słonecznik prażymy na suchej patelni
  3. W szklance mieszamy oliwę z cytryną lub octem i przyprawami
  4. Pęczak mieszamy z burakiem, słonecznikiem i rukolą, polewamy sosem – całość mieszamy i przekładamy do słoiczków.

 

MAKROSKŁADNIKI:

CAŁOŚĆ:

KCAL: 571, BIAŁKO: 16,6 G, TŁUSZCZ: 20,9 G, WĘGLOWODANY: 76,3 G

PORCJA:

KCAL: 190,3, BIAŁKO: 5,5, TŁUSZCZ: 7 G, WĘGLOWODANY: 25,43

 

 

 

 

 

 

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here