Szybki chlebek marchewkowy

0
1252
views
chlebek marchewkowy

Chlebek marchewkowy z kilku składników, bez wyrabiania. Mega prosty, wystarczy wszystko wymieszać i wrzucić do piekarnika. Słodko!

Pamiętacie chlebek bananowy? Na podstawie tego samego przepisu zrobiłam wariacje z marchewką. Wyszło pysznie!

Wybaczcie też proszę rzadkie wstawianie przepisów, zwyczajnie brak czasu, ale też trochę i serca do tego wszystkiego. Gdzieś szukam balansu, układam swoje wnętrze, stąd mniejsze zaangażowanie właśnie w Vege Szamankę. Dużo się działo, wiele pozmieniało, odkrywam siebie na nowo i buduję krok po kroku. Liczę na Wasze zrozumienie 🙂

Natomiast w kuchni spędzam dużo czasu, testuję, tworzę nowe przepisy, staram się bazować na podstawowych produktach, gotuję też przede wszystkim sezonowo – więc z niecierpliwością wyczekuje wiosny. Marzy mi się botiwnka, młody szczaw i szparagi.

Mam w zanadrzu kilka fajnych przepisów, post dotyczący naturalnego dbania o urodę, jednak wszystko czeka na swój czas.

Przepis na chlebek marchewkowy:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki erytrolu lub innego słodzika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1/4 szklanki wody
  • Garść rodzynek, orzechów nerkowca i żurawiny

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
  2. Dodać wszystkie pozostaje składniki (prócz bakalii) i dobrze wymieszać. Dodać bakalie.
  3.  Przełożyć do formy.
  4. Piec 35 minut w 180 stopniach – termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 15 minut.
  5. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here