Chlebek marchewkowy z kilku składników, bez wyrabiania. Mega prosty, wystarczy wszystko wymieszać i wrzucić do piekarnika. Słodko!
Pamiętacie chlebek bananowy? Na podstawie tego samego przepisu zrobiłam wariacje z marchewką. Wyszło pysznie!
Wybaczcie też proszę rzadkie wstawianie przepisów, zwyczajnie brak czasu, ale też trochę i serca do tego wszystkiego. Gdzieś szukam balansu, układam swoje wnętrze, stąd mniejsze zaangażowanie właśnie w Vege Szamankę. Dużo się działo, wiele pozmieniało, odkrywam siebie na nowo i buduję krok po kroku. Liczę na Wasze zrozumienie 🙂
Natomiast w kuchni spędzam dużo czasu, testuję, tworzę nowe przepisy, staram się bazować na podstawowych produktach, gotuję też przede wszystkim sezonowo – więc z niecierpliwością wyczekuje wiosny. Marzy mi się botiwnka, młody szczaw i szparagi.
Mam w zanadrzu kilka fajnych przepisów, post dotyczący naturalnego dbania o urodę, jednak wszystko czeka na swój czas.
Przepis na chlebek marchewkowy:
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki erytrolu lub innego słodzika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1/4 szklanki wody
- Garść rodzynek, orzechów nerkowca i żurawiny
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
- Dodać wszystkie pozostaje składniki (prócz bakalii) i dobrze wymieszać. Dodać bakalie.
- Przełożyć do formy.
- Piec 35 minut w 180 stopniach – termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 15 minut.
- Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.