Sałatka z komosą ryżową i czerwoną fasolą

0
655
views

Sałatka z komosą ryżową (quinoa) i czerwoną fasolą – czyli porcja roślinnego białka w pysznej wersji. Do tego chrupiąca papryka i mnóstwo ziół.  

Jak Wam smakowało ostanie pęczotto z burakiem? 🙂 Tym razem sałatka z dużą zawartością białka, jest czerwona fasola i komosa ryżowa. Do tego obowiązkowo dużo ziół i chrupiąca czerwona papryka. Zróbcie i cieszcie się tym smakiem.

Komosa ryżowa jest źródłem roślinnego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.

Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g

  • Wartość energetyczna – 120 kcal
  • Białko ogółem – 4,40 g
  • Tłuszcz – 1,92 g
  • Węglowodany – 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
  • Błonnik – 2,8 g

Sałatka z komosy ryżowej i czerwonej fasoli:

Składniki: 

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej czarnej (około 150 g ugotowanej)
  • 1 szklanka czerwonej fasoli (około 190 g ugotowanej)
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka (około 230 g)
  • 0,5 pęczku szczypiorku (z cebuli dymki – około 20 g po poszatkowaniu)
  • Duża garść świeżej kolendry (5 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (około 15 g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z komosą i fasolą.
2. Dodajemy posiekane drobno zioła – szczypiorek, kolendrę i pietruszkę
3. W kubeczku mieszamy olej z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 


Makro:

W całości

  • 676 kcal
  • Białko:  31,5 g
  • Węglowodany: 89,4
  • Tłuszcze: 16,5 g

Porcja:

  • 174 kcal
  • Białko: 7,9 g
  • Węglowodany: 22,3 g
  • Tłuszcze: 4,1 g

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here