Wege pasta do chleba – czyli 5 sprawdzonych pomysłów na kanapki

0
441
views

Wege pasta do chleba – jaką lubicie najbardziej? Hummus, pastę z fasoli a’la smalczyk czy może z soczewicy? Dziś przedstawię Wam 5 moich ulubionych smarowideł na kanapki.

Dziś odpuszczamy wszystkim znane hummusy, standardowy smalczyk czy tradycyjny wege paprykarz. Przedstawię Wam moich 5 ulubionych past, które robię bardzo często – są smaczne i szybkie.

  1. Kokosowa pasta z białej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Duża garść rodzynek
  • 4 łyżeczki wody
  • Mała szczypta soli

Przygotowanie:

1. Fasolę odsączyć z zalewy i zblenderować na gładką masę.
2. Dodać wiórki i rodzinki, wymieszać.
3. Dodać wodę, by pasta była gładsza. Na koniec posypać solą.

2. Pasta z cieciorki a’la tuńczyk

Składniki:

2 szklanki ugotowanej, odsączonej i ostudzonej ciecierzycy
1-1,5 łodygi selera naciowego
2 małe cebulki lub 1 duża
2 łyżki wegańskiego majonezu – przepis na sojonez 
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
opcjonalnie troszkę soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Seler i cebulkę szatkujemy bardzo drobno, można również wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
2. Ciecierzycę rozdrabniamy widelcem lub w malakserze.
3. Łączymy ciecierzycę, seler i cebulę. Dodajemy majonez i przyprawiamy.

3. Pasta z soczewicy i kaszy orkiszowej

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 torebka kaszy orkiszowej (100 g)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 liście laurowe
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 0,5 pęczku koperku
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie płuczemy i moczymy przez minimum 30 minut.
2. Po namoczeniu jeszcze raz dokładnie płuczemy
3. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy przez około 40 minut.
4. Pod koniec gotowania solimy (nie wcześniej – bo soczewica będzie twarda)
5. Kaszę orkiszową gotujemy według przepisu na opakowaniu z niewielką ilością soli (szczypta)
6. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, płuczemy letnią wodą. Tak samo postępujemy z kaszą.
7. Słonecznik lekko prażymy na patelni.
8. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy z lubczykiem na patelni
9. Soczewicę, kaszę, cebulę i słonecznik (zostawcie troszkę słonecznika do dekoracji) przekładamy do miski i blenderujemy na gładką masę.
10. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekany koperek. Mieszamy i gotowe.
11. Na kanapkach posypujemy pastę słonecznikiem i skrapiamy lekko oliwą z oliwek.

4. Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • Około 8-10 pomidorków kotajlowych
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju (u mnie konopny lub rydzowy)
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Fasolę płuczemy, przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki wody i olej – blenderujemy.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy.
  3. Szczypiorek i pomidorki drobno kroimy.
  4. Fasolę, cebulkę i pozostaje składniki mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • 1,5 puszki zielonego groszku konserwowego
  • 0,5 niewielkiej cebuli – około 2-3 łyżki po posiekaniu
  • 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • Sól i pieprz do smaku (około 0,5 płaskiej łyżeczki)
  • Opcjonalnie można dodać nieco posiekanej papryczki chili

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek siekamy.
2. Do miski wrzucamy groszek, cebulę, czosnek, wsypujemy wszystkie przyprawy i dodajemy olej oraz sok z cytryny.
3. Blenderujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here