Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki

2
1752
views

Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki – pyszne brownie na jesienne wieczory. Sprawdź prosty przepis na wegańskie ciasto bez jajek.

Macie tak czasami, że coś leży w lodówce i za bardzo nie wiecie, co z tym zrobić? Miałam tak z bananami – kupiłam za dużo, a że ich za specjalnie nie lubię, to zrobiły się już bardzo dojrzałe. Nie chciałam jednak ich marnować. Tak właśnie powstał też przepis, na szybkie ciacho mocno czekoladowe.

Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 średniej wielkości marchewka – po starcu 1 szklanka
  • 1,5 szklanka mąki pszennej (może być też mąka owsiana lub orkiszowa)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 80%
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane) lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzeć na tartce, banany lekko rozgnieść. Zmiksować marchewkę z banami.
  2.  W garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę – mieszać do rozpuszczenia czekolady.
  3. Do bananów i marchewki dodać olej i rozpuszczoną w mleku czekoladę oraz kakao. Wymieszać dokładnie.
  4. Do mokrych składników dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i szczyptę soli.
  5. Najpierw wymieszać drewnianą łyżką, później zmiksować – by dobrze połączyć wszystkie składniki.
  6. Masę wyłożyć do blaszki. Piec 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po 30 minutach koniecznie sprawdzić czy ciasto się nie przypieka.

Polewa: 

Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej – dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać. Polać ciasto

Tips:

zamiast mleka roślinnego możesz użyć wody

Mąkę pszenną możesz zamienić na Mąkę orkiszową lub Owsianą

Pamiętać o dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników

 

 

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here