Wege kotlety czyli 5 sprawdzonych pomysłów

0
2253
views

Wege kotlety czyli polski obiad w wersji bezmięsnej. Do ziemniaków i surówek. Zebrałam dla Was 5 moich ulubionych przepisów. 

Sprawdzone przepisy na kotlety, które są proste w wykonaniu i do tego mega smaczne. Inny plus – tanie, bez wymyślnych składników.

Wege kotlety – 5 przepisów: 

  1. Kotlety z pieczarek 

Składniki:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,75 szklanki wody
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy z cebulą i natką.
2. Do miski wykładamy pieczarki, cebulę, natkę. Dodajemy mąkę, bułkę tartą, wodę, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
3. Rozgrzewamy olej.
4. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.

2. Kotlety z kiszonej kapusty

 


Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka drobno posiekanych pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Kapustę płuczemy zimną wodą, posypujemy cukrem, odstawiamy na kilka minut. Następnie bardzo dokładnie odciskamy.
2. Do kapusty dodajemy zmoczoną bułkę i pieczarki. Mieszamy i całość lekko, niekoniecznie dokładnie blenderujemy.
3. Dodajemy przyprawy, mąkę, sos sojowy i łyżeczkę oleju.
4. Formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanej patelni.

3. Kotlety z czerwonej fasoli

 


Składniki: (na 8-9 większych kotletów)

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 puszka zielonej soczewicy (400 g)
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • Pół pęczka koperku
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowo: płatki owsiane zastąp 3 łyżkami kaszy kukurydzianej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy do momentu aż zacznie mięknąć, ale nie będzie jeszcze się rozpadać. (w stylu al dente).
2. Soczewicę i fasolę blenderujemy.
3. Mielimy pieprz.
4. Do miski ze zblenderowaną fasolą i soczewicą wrzucamy kaszę jaglaną, posiekany koperek, przyprawy.
5. Dodajemy zmiksowane na mąkę płatki owsiane.
6. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
7. Formujemy kotlety – większe na burgery, mniejsze do innych dań.
8. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Jeśli macie problem z rozpadającymi się kotletami, przeczytajcie Triki TUTAJ

4.  Kotlety z kaszy orkiszowej i soczewicy


Składniki na około 6 kotletów:
  • 1 torebka kaszy orkiszowej
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 1 ugotowana marchewka (można ewentualnie dać surową i zetrzeć)
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Po jej ugotowaniu odsączamy, przekładamy na durszlak.
2. Do miski wkładamy kaszę, 3/4 puszki soczewicy odsączonej (1/4 odkładamy na bok), marchewkę, dodajemy przyprawy.
3. Całość blenderujemy na gładką masę.
5.  Dodajemy pozostałą część soczewicy, kaszkę, bułkę tartą i mąkę.
6. Formujemy niewielkie kotleciki, smażymy na rozgrzanym dobrze oleju – około 3-4 minut z każdej ze stron.

5. Kotlety z kaszy kuskus i pieczarek

 

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1,5 szklanki suchej kaszy kuskus + 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej lub 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki bułki tartej
  • Niewielka ilość oleju do smażenia

Przygotowanie:

1. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i pieczarki – podsmaż, następnie duś przez kilka minut aż pieczarki zmiękną a większość wody z nich wyparuje. Pod koniec dodaj około 1 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
3. Kaszę kuskus włóż do dużej miski – zalej gorącą wodą, przykryj talerzem i odczekaj około 15 minut.
4. Następnie do kaszy dodaj pieczarki i płatki owsiane. Spróbuj – dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut – płatki owsiane wchłoną nadmiar wody z kaszy i pieczarek, dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać.
5. Po 15 minutach dodaj do kaszy mąkę. Wymieszaj
6. Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni – z małą ilością oleju.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here