5 pomysłów na szybkie rozgrzewające dania

1.4K

Rozgrzewające potrawy czyli 5 pomysłów na szybkie jesienne dania. Zupy i gulasze w roślinnej wersji na chłodne dni. 

Jak jest u Was? Bo u mnie wieje chłodem. Ale uwielbiam jesień. To piękny czas stabilizacji, przejścia w stan regeneracji i odpoczynku. Nie forsujcie się zanadto, poświęćcie te dni na podsumowanie tego, co już osiągnęliście, dokończcie rozpoczęte projekty, by zimą uśpić się na chwilę. Tylko nie zapomnijcie o dobrym odżywianiu, wzmacniającym Waszą odporność.
Ważna będzie nie tylko dieta, ale także zdrowa porcja aktywności fizycznej, regeneracja – czyli sen i oczywiście sfera duchowa – medytacja.

Dziś przedstawię Wam 5 pomysłów na zdrowe rozgrzewające dania – wzmacniające Waszą odporność, dające siłę na przedtrwanie dnia i odpowiednie na wieczorne leżakowanie z książką.

Rozgrzewające dania – 5 propozycji:

  1. Gulasz z dyni i pietruszki z omielonym ziarnem orkiszu

8
Gotowanie omielonego ziarna orkiszu:
  • 1 szklanka omielonego ziarna orkiszu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kilka kropli oleju
Orkisz płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (wody musi być co najmniej dwa razy więcej niż ziaren). Dodajemy przyprawy, olej. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Po 20-30 minutach ziarno będzie kruche, po około 50 minutach zmięknie.
Składniki na gulasz:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę (nieugotowanej, niepieczonej) dyni
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1/4 pora (zielona część)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • Niewielki kawałek selera (2 cm)
  • Opcjonalnie świeże chili
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól, pieprz według uznania
  • Natka pietruszki
  • 2-3 szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:

1. Pietruszkę kroimy w plastry, cebulę i pora w pióra, seler w cienkie paski.
2. Ziarno jałowca i pieprz miażdżymy (mielimy).
2. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na głębokie patelni. Wrzucamy zmiażdżony jałowiec i pieprz. Dodajemy dynię, pietruszkę, cebulę, por i seler. Lekko i szybko podsmażamy – tak, by się zarumieniły.
3. Warzywa podsypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszamy, podsmażając przez około minutę. Całość zalewamy wodą, by przykryć dokładnie warzywa.
4. Warzywa dusimy przez około 20 minut, dolewamy wody w miarę potrzeb.
5. Gdy dynia zmięknie – uważajcie, by jej nie rozgotować – doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można użyć również bio jarzynki lub własnej suszonej mieszanki warzyw.
6. Podając gulasz, posypujemy go natką pietruszki.

2.  Zupa krem z pieczarek 

PB130161


Składniki: 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 cm kawałek pora
  • 2 cm kawałek selera
  • 1 ziemniak
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula szalotka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 5-8 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka soli
  • Woda – około 1,5-2 l
  • Natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa kroimy – marchewkę w talarki, cebulę i pora w pióra, pietruszkę, ziemniaka i selera w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy warzywa, zmielone ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Mocno i szybko podsmażamy, do momentu aż wierzch warzyw będzie zarumieniony, prawie spalony. Następnie zalewamy warzywa niewielką ilością wody, doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do większego garnka, dolewamy około 1-1,5 l wody. Solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy około 15 minut – warzywa powinny być „prawie” miękkie.
4. W czasie gotowania bulionu, przygotowujemy pieczarki. Kroimy je w talarki – lekko podsmażamy na łyżeczce oleju. Mają zmięknąć, puścić wodę.
5. Z bulionu wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie. Dokładamy pieczarki, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
6, Całość blenderujemy – ja wcześniej wyjęłam część marchewki i pietruszki. Zblenderowałam ją nie na gładki krem – nieco lżej.
7. Przy podaniu posypujemy natką.

3. Kokosowa zupa z soczewicy

Zrzut ekranu 2018 01 28 o 15.28.42

Składniki: 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów (puszka 400 g)
  • Sok z połówki cytryny
  • Skóra z cytryny – około 1 łyżeczki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 cm chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) – polecam najpierw wlać pół puszki i posmakować ?
  • 3-4 szklanki wody
  • Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i pół porcji imbiru bardzo drobno kroimy lub blenderujemy na gładką pastę.
2. Rozgrzewamy niewielka ilość oleju na patelni, wrzucamy pastę z imbiru, cebuli i czosnku. Podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy drobno posiekane chili oraz przyprawy: kurkumę, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie. Od razu wsypujemy na patelnię wypłukaną wcześniej czerwoną soczewicę. Podsmażamy przez 1 minutę, ciągle mieszając.
3. Następnie wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, skórkę z cytryny oraz pozostałą część imbiru – drobno pokrojonego w paseczki.
4. Gotujemy przez około 10-15 minut, do momentu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy około 5-7 minut.
5. Na koniec dodajemy sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

4. Gulasz z czarnym ryżem i nasionami konopi

gulasz produkty

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Pieprz, sól
  • Opcjonalnie: listki ziela Azteków – można zastąpić natką pietruszki

Ryż:

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek na małe kawałeczki. Paprykę w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulkę, paprykę i czosnek. Podsmażamy aż cebula i papryka zaczną mięknąć.
3. Dodajemy przyprawy: paprykę wędzoną, słodką, pieprz, sól.
4. Dodajemy pomidory i wodę. Zagotowujemy.
5. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
Doprawiamy do smaku. Dorzucamy kilka listków ziela Azteków lub natki pietruszki.

Ryż:

1. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Po ugotowaniu, odcedzamy. Posypujemy nasionami konopii i szczypiorkiem.

5.  Zupa krem z pieczonej marchewki 

 

kreme

Składniki na 2 porcje: (jeśli chcecie zrobić więcej zupy, proporcjonalnie zwiększcie składniki) 

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • Około 1 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • Płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz (około 0,5 łyżeczki)
Przygotowanie:
1. Marchewki dokładnie myjemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Marchewkę układamy na papierze do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 15 minut.
2. Marchewkę przekładamy do garnuszka, zalewamy bulionem warzywnym – marchewka ma być całkowicie przykryta.
3. Bulion zagotowujemy.
4. Po zagotowaniu blenderujemy na gładki krem.
5. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5-7 minut na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close