Vegano Italiano – recenzja książki

2
2234
views

Vegano Italiano to nowa pozycja na wegańskiej mapie książkowej. Szczerze powiem – tego mi brakowało! Polecam z całym sercem bo to zbiór świetnych przepisów!

Czas na rzetelną recenzję, a robię to rzadko, więc pozycja musi być wykwintnie dobra. Wiecie, że z reguły nie robię recenzji książek, nie polecam niczego konkretnego.
W mojej biblioteczce kulinarnych książek jest sporo, jednak nie wszystkie z czystym serce mogę Wam zarekomendować. Mam wrażenie, że większość kucharskich książek to wydawniczy bullshit – nic nowego, kreatywnego czy też rzeczywiście potrzebnego dla konsumenta. Albo są to odwzorowane przepisy, albo przepisane z innych blogów receptury, opatrzone własnymi zdjęciami. Ale dziś nie o tym. Dziś prawdziwie pozytywna wieść!

Vegano Italiano – czemu polecam?

Vegano Italiano już sam tytuł brzmi smacznie, prawda? Nie spodziewajcie się wielkiego tomu z pięknymi zdjęciami. Tutaj liczy się jakość przepisów.

Książka zaskoczyła mnie swoją prostotą – wydana w prosty, estetyczny sposób. Miękka okładka, mało zdjęć – może ktoś inny uzna to za minus, ale jak dla mnie – to dobre zaskoczenie. Widać, że autorka postawiła na sprawdzone receptury a nie na reklamowe przedstawienie książki. To się ceni.

Co tam znajdziesz?

Vegano Italiano to zbiór ponad 150 przepisów (a książka jest niewielka, nieciężka). To tradycyjna kuchnia włoska w wegańskiej odsłonie. Autorka, Rosalba Gioffré, przedstawia dania, które – co ciekawe – w bezmięsnym wydaniu – od zawsze goszczą na włoskim stole – od Lombardii, poprzez Toskanię, a na Kalabrii kończąc. Włochy to nie tylko spaghetti bolognese i szynka parmeńska – Italia to kuchnia pełna aromatycznych ziół, smak soczystych pomidorów i dźwięku chrupiącego ciasta.

Najlepsze jest to, że w książce nie znajdziecie przepisów trudnych, skomplikowanych, nie będziecie się zastanawiać, gdzie kupić dany składnik. To proste receptury, a jednocześnie nam w Polsce dość nieznane.

Jedyne, czego nam Polakom – lub może tylko mi – może nieco zabraknąć – to soli i mocnego przyprawienia. Przetestowałam kilka przepisów, wychodzą świetnie – ale pamiętajcie, każdy ma swój smak. Nie bójcie się doprawić danego dania, sypnąć więcej soli czy dodać więcej bazylii.  Ja traktuję tą książkę, jak świetną bazę – bez szukania w internecie włoskiej kuchni – po prostu się bawię podstawą i dodaję serce od siebie.

Smacznego!

P.S Artykuł nie jest sponsorowany 🙂 To miłość do włoskiej kuchni! 🙂

 


Informacje podstawowe:

  • Autor: Rosalba Gioffré
  • Tłumaczenie: Agata Pryciak
  • Tytuł: „Vegano italiano”
  • Premiera: 16 maja 2018
  • Cena: 44,90 zł
  • Wydawnictwo: MUZA SA

O autorce:

Rosalba Gioffré – urodziła się na włoskim Południu, w Kalabrii, a obecnie mieszka we Florencji. Jedzenie i gotowanie zawsze było jej pasją. Doświadczona food stylistka, autorka książek kulinarnych jest wrażliwa na kwestie związane z weganizmem. Na początku gotowała, wykorzystując typowe dla kuchni wegańskiej techniki i składniki, często zupełnie egzotyczne. W końcu zaczęła wykorzystywać tradycje kulinarne, które zna od zawsze, modyfikować przepisy, wzbogacając je szczyptą fantazji.

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here