Pesto z natki młodej marchewki

0
1001
views

Pesto z natki młodej marchewki to przepięknie zielony sos, który może posłużyć jako baza do wielu dań. Zdrowa opcja na niemarnowanie jedzenia, prawda?

W sklepach można zauważyć odcięte natki, rzucone gdzieś pod skrzynki. Jakby nie miały żadnej wartości..Ostatnio wybrałam się do jednego z dużych supermarketów i za darmo wybrałam sporą ilość natki młodej marchewki – ludzie po prostu odrzucali tą część. W sklepie bez problemu zgodzili się, bym natkę zabrała do domu 🙂

Natka nie jest trująca, natomiast przyjęto, by ją wyrzuć ze względu na to, że niegdyś zielone części warzyw bulwiastych były wykorzystywane jako pasza dla bydła. Natki marchwi, buraka, rzepy czy selera kiszono jak kapustę – była to pasza dla świnek i krówek 🙂

Dziś natomiast zachęcam Was do wykorzystywana tego, co zazwyczaj wyrzucacie – tych pięknych zielonych części (liście rzodkiewki, marchwi, selera) z kilku powodów: przede wszystkim, by nie marnować jedzenia, oszczędzać, wzbogacać smaki, rozszerzać swoje kulinarne zdolności i czerpać cenne witaminy i minerały.

Czemu natka z marchewki?

Podobno (bo nie mam dobrych źródeł tych informacji) 

  • Nać zawiera znacznie więcej witamin niż jej korzeń > jest bogata w wapń, magnez, żelazo i potas
  • Natka ma więcej witaminy C niże korzeń
  • Ma dużo witaminy K
  • Chlorofil pobudza metabolizm
  • Dawniej natka była używana jako środek antyseptyczny na rany, choroby jamy ustnej i dziąseł, likwidowaniu nieświeżego oddechu
  • Ma działanie odtruwające, moczopędne

Pewne jest to, że jest pyszna! 🙂 

Co można zrobić z natki z młodej marchewki:

  • Pesto: do makaronów, jako smarowidło do pieczywa, do marynowania tofu, jako sos do sałatek itd.
  • Stosować do bulionów warzywnych
  • Zamrozić poszatkowaną i dodawać do kotletów, placków
  • Stosować jak natkę pietruszki

Przepis na pesto z natki młodej marchewki:

Składniki:

  • Pęczek marchewek z nacią (lub około 10-15 łodyżek)
  • Garść słonecznika
  • Kilka migdałów
  • Sól, pieprz
  • 80 ml oleju (rzepakowy, oliwa z oliwek lub inny – według Waszego uznania)

Przygotowanie:

  1. Natkę wymyć, oderwać listki, łodyżki wyrzucamy
  2. Słonecznik i migdały lekko podprażyć na suchej patelni
  3. Do blendera wrzucamy natkę, słonecznik i migdały, dolewamy olej, przyprawiamy – dobrze blendujemy (w razie potrzeby można dolać oleju)
  4. Pesto przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here