Pasta z czerwonej fasoli

0
643
views

Pasta z czerwonej fasoli ze świeżymi pomidorkami i szczypiorkiem – opcja na zdrowe śniadanie, dodatek do obiadu czy szybką kolację. Zdrowo, prosto i smacznie!

Szykujcie miseczki – przychodzi coś szybkiego i super dobrego. Powiem Wam szczerze, że czasami mam problem z tym, co zjeść na śniadanie. W tygodniu ratuję się parówkami sojowymi – ciężko mi rano cokolwiek przełknąć, muszę się wręcz zmuszać do śniadania. Tofucznica już mi się przejadła, zresztą zajmuje nieco za dużo czasu rano.

Śniadań na słodko nie lubię – owsianki, jaglanki etc. odpadają. Najczęściej na śniadanie ląduje zatem kawałek pasztetu z soczewicy z warzywami i pełnoziarnistym chlebem.  Ale ile można jeść pasztet? 🙂 Postanowiłam zrobić alternatywę: pastę w 5 minut, idealną solą lub do pieczywa. Fajnie sprawdza się też jako dodatek do innych dań – np. na kolację do batatów.

Pasta z czerwonej fasoli:

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • Około 8-10 pomidorków kotajlowych
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju (u mnie konopny lub rydzowy)
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Fasolę płuczemy, przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki wody i olej – blenderujemy.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy.
  3. Szczypiorek i pomidorki drobno kroimy.
  4. Fasolę, cebulkę i pozostaje składniki mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here