Zielone kotlety z nasionami konopi

kotlety roślinne

0
313
views

Kotlety z nasionami konopi i słonecznika, przygotowane z groszku, czerwonej soczewicy i szpinaku. Zdrowa propozycja na roślinny obiad – dobre tluszcze i białko. Do tego jest jeszcze pysznie!

Łuskane nasiona konopi są pyszne – próbowaliście? Mogą być świetnym dodatkiem do wielu dań, a same – zdrową i dobrą przekąską.

Dlaczego warto włączyć konopie do roślinnej diety*?

  • Nasiona konopi są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego (ok. 25%)
  • białko to zajmuje drugie miejsce w świecie roślin (zaraz po białku sojowym)
  • białko posiada unikatowy w świecie roślin skład proteinowy
  • zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w idealnych proporcjach

Nasiona są także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80%), których organizm ludzki nie jest w stanie samoistnie wytworzyć:

  • są jednym z najbogatszych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA) typu omega 3
  • zawierają kwas gamma- linolenowy (GLA) typu omega 6.
  • NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) są konieczne dla zachowania pełni zdrowia, muszą stanowić składnik naszej diety;

Warto zatem – szczególnie w diecie roślinnej – włączyć konopie do swojej codziennej diety.  Nasiona możecie dosypywać do sałatek, kotletów, robić z nich napój czy też dodawać do owsianki, roślinnych past.

Kotlety – składniki na około 7 średniej wielkości kotletów

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • Pół szklanki (duża garść) świeżego szpinaku
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy.
  2. Soczewicę mieszamy z odsączonym groszkiem, dodajemy cebulkę i blenderujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy pozostałe składniki: drobno posiekany szpinak, płatki owsiane, nasiona konopi, słonecznik, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie, sól, pieprz – mieszamy i odstawiamy masę do lodówki na 15 minut.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Formujemy kotlety i układamy je na papierze do pieczenia
  6. Pieczemy około 30 minut – po 20 minutach odwracamy kotlety na drugą stronę.

 

*Źródło: https://gotujwstylueko.pl/artykuly/nowe-produkty/nasiona-konopi-luskane-odzywiaja-nie-odurzaja

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here