Książki ze smakiem: luty/marzec 2018

0
942
views

Nowości wydawnicze w kategorii kulinaria – co ciekawego ukazało się w lutym i na co warto czekać w marcu? Nowa książkowa seria na blogu. 

Dostaje dość sporo informacji z wydawnictw o książkowych premierach. W większości są to pozycje kulinarne, ale też związane ze zdrowiem i dietą. Raz na jakiś podsumuję Wam wszystkie pozycje, myślę że warto sięgnąć do takiego zestawienia przy okazji np. szukania prezentu dla miłośnika kuchni.

W lutym znalazłam kilka interesujących pozycji, jedną szczególnie piękna i wartą uwagi jeśli chodzi o książki z kuchnią roślinną.

W marcu ukażą się dwie dość ciekawe książki – jedna związana z niemarnowaniem jedzenia, druga dotycząca zdrowia –

  1. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki.

Mój absolutny hit lutego, a nawet ostatnich kilku miesięcy. Książka przepięknie wydana, elegancka, ze smakiem nie tylko pod względem przepisów, ale też smakiem estetycznym. Proste, ale bardzo klimatyczne zdjęcia.

Książkę nie tylko warto mieć i korzystać z przepisów, ale warto też ją przeczytać, usiąść do niej kubkiem herbaty, by odkryć to, co autorka chciała nam w niej przekazać.

Malka to przede wszystkim restauratorka z wielkim sercem do tworzenia zdrowych potraw, które są pełne boskich inspiracji z całego świata.

Autorka jest zafascynowana społecznym kontekstem jedzenia: wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat, co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki. Postanowiła wydać swoją pierwszą debiutancką książkę „God food. Boska kuchnia Malki Kafki” i podzielić się z nami wspaniałymi przepisami na sycące dania główne, wyrafinowane przekąski, przepyszne desery, aromatyczne mieszanki ziół, czy orzeźwiające napoje.”

W książce znajdziecie przepisy wyłącznie na dania roślinne.

Premiera: luty 2018
Cena rynkowa: 69,90 zł
Autor:  Malka Kafka
Wydawnictwo: Znak

Rok wydania: 2018
Oprawa: twarda
Liczba stron: 288

2. Wszystkie poranki świata. Elisa Paganeli, Laura Ascali

 

Jeśli szukacie inspiracji na śniadania, to ta propozycja będzie idealna.  Przepisy nie są co prawda roślinne, ale mogą być świetną podstawą do własnych eksperymentów.

„Portugalczyk poleci tartaletki jajeczne, Marokańczyk naleśniki z hemoliną, Walijczyk grzanki z serowym sosem, Chińczyk orientalną zupę z noodlami, a Egipcjanin pastę z bobu. I każdy z nich będzie miał rację – to te potrawy dają im siłę oraz energię na cały dzień.

Tradycyjne, związane z klimatem danego kraju, z jego kulturą, zdrowe … i tak inne od naszych polskich śniadań.

Autorki zebrały te niezwykłe przepisy w 41 krainach i uwieczniły je na zdjęciach. (…) Niektóre z nich pomogą Ci szybko przygotować posiłek przed wyjściem do pracy – na przykład owsiankę po islandzku. Innym, jak kotleciki z platanów z Ekwadoru, poświęć więcej czasu i delektuj się zarówno przygotowaniem, jak i powolnym spożywaniem w gronie najbliższych.”

Premiera: luty 2018
Cena 39,99 zł
Wydawnictwo Buchmann
Format 210×270 mm

Oprawa twarda
Ilość stron 144
Tłumacz Daria Witkowska

3.Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku. Sylwia Majcher

Premiera 14 marca


W książce znajdziecie przepisy na dania z resztek, a także poznacie bliżej filozofię Zero Waste: autorka pomaga w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiecie się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznacie najlepsze sposoby przechowywania produktów spożywczych i nauczcie się, co i jak
mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć.

Książka idealnie wpisuje się coraz silniejszy i świadomy w Europie oraz  Stanach Zjednoczonych trend zero waste. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek –  doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują wymyślne przepisy,  a Sylwia Majcher pokaże, że recyklingowym kulinarnym bohaterem w swoim domu może być przecież każdy. Jej przepisy są funkcjonale i, co ważne – łatwe do odtworzenia nawet przez amatorów.”

Sylwia Majcher, dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego
kuchniawformie.pl.

PREMIERA 14.03.2018
Wydawnictwo Buchmann
Cena 49,99 zł

Format 190×240 mm
Oprawa twarda
Ilość stron 2018

4. Digestfood. Vanessa Bedjai-Haddad

Premiera 14 marca


Jakie nawyki żywieniowe należy wdrożyć, aby dieta była zrównoważona? Jakich produktów unikać, a po jakie sięgać przy dolegliwościach jelitowych? Jak zmniejszyć zgagę i refluks? Jak sobie radzić z zespołem jelita drażliwego? Jakie warzywa, owoce, nasiona i inne produkty są antidotum na różnego typu zaburzenia układu trawiennego? Vanessa Bedjai-Haddad odpowiada na te wszystkie pytania i szereg innych. Bierze pod lupę także dwie najbardziej rozpowszechnione obecnie nietolerancje – glutenu i laktozy. Podkreśla, że na dolegliwości składa się nie tylko nieprawidłowy jadłospis, ale także stres, zaburzenia snu, siedzący tryb życia, nieregularny harmonogram dnia.

„Digestfood” to nie tylko zbiór wskazówek, które pomogą usprawnić trawienie oraz przeciwdziałać najczęściej konsultowanym u dietetyka dolegliwościom, ale to również zestaw przepisów na pyszne i lekkie dania, korzystne pod względem odżywczym, a przede wszystkim łatwo przyswajalne. Autorka pokazuje m. in., jak przyrządzić szmaragdowozielone smoothie, risotto z komosy ryżowej ze szparagami, zdrową sałatkę z roszponki i buraka, owocową zupę „nic”, a na deser figi pieczone z miodem i cynamonem. A to wszystko na bazie składników, które są sprzymierzeńcami na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Vanessa Bedjai-Haddad – paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka.

Autor:  Vanessa  Bedjai-Haddad
Tytuł: „Digestfoof”
Tłumaczenie: Adriana Celińska

Data premiery:  14.03.2018 r.
Cena: 29,90 zł
Wydawnictwo : MUZA SA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here