Chlebek bananowy z malinami

0
1235
views
Chlebek bananowy bezglutenowy, wegański

Chlebek bananowy w wersji wegańskiej. Pieczony z malinami i pestkami dyni. Prosty przepis na cudowny wypiek, pieczywo idealne do słodkiego śniadania.

Poznajcie przepis na wilgotny, puszysty chleb. Lekko słodki, banany idealnie komponują się tutaj z malinami. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, z ulubionymi konfiturami.

Chlebek bananowy:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki erytrolu lub innego słodzika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1/4 szklanki wody
  • Garść pestek dyni
  • 10 dużych malin (użyłam mrożonych)

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieść widelcem.
  2. Dodać wszystkie pozostaje składniki (prócz malin) i dobrze wymieszać, następnie wymieszać – zagnieść rękami. Można podsypać troszkę jeszcze mąką na koniec jeśli ciasto jest bardzo lepkie.
  3.  Przełożyć do formy. Na wierzch ułożyć maliny.
  4. Piec 35 minut w 180 stopniach – termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 15 minut.
  5. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here