Chlebek bananowy w wersji wegańskiej. Pieczony z malinami i pestkami dyni. Prosty przepis na cudowny wypiek, pieczywo idealne do słodkiego śniadania.
Chlebek bananowy – proste ciasto
Poznajcie przepis na wilgotny, puszysty chleb. Lekko słodki, banany idealnie komponują się tutaj z malinami. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, z ulubionymi konfiturami.
Przygotowanie jest bajecznie proste, bo wystarczy wszystkie składniki raze wymieszać.
Jeśli posmakuje Wam ten chlebek, to polecam również chlebek czekoladowy i marchewkowy.
Chlebek bananowy przepis
Składniki na chlebek bananowy
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 dojrzałe banany
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki erytrolu lub innego słodzika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1/4 szklanki wody
- Garść pestek dyni
- 10 dużych malin (użyłam mrożonych)
Przygotowanie chlebka bananowego
- Banany rozgnieść widelcem.
- Dodać wszystkie pozostaje składniki (prócz malin) i dobrze wymieszać, następnie wymieszać – zagnieść rękami. Można podsypać troszkę jeszcze mąką na koniec jeśli ciasto jest bardzo lepkie.
- Przełożyć do formy. Na wierzch ułożyć maliny.
- Piec 35 minut w 180 stopniach – termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 15 minut.
- Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.