Proste ciasto czekoladowe

1.1K
Szybkie i proste ciasto czekoladowe bez jajek, mleka i białego cukru. Przygotowane z mąki orkiszowej. Świetne na walentynki!

Ciasto a’la brownie z mąki orkiszowej, kakao i gorzkiej czekolady. Przygotujcie dziś i podajcie jutro na Walentynki 🙂

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Suche:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki kakao (dobre jakości)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego (nie lubię słodkich ciast, możecie użyć większej ilości
  • słodzidła – cukier kokosowy możecie zastąpić np. ksylitolem

Mokre:

  • 1 dojrzały banan
  • Puszka mleczka kokosowego (400 ml) schłodzonego wcześniej w lodówce
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki wody

Dodatkowo:

tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka roślinnego dodowolnego
Zmielone na mąkę migdały do posypania (można zastąpić rozdrobnionymi orzechami włoskimi)

Makro całości: 3354 kcal, B: 71.29 g, T: 187.01 g, W: 321.9 g
Ciasto podzielone na 12 kawałków, każdy kawałek: 289 kcal, B: 6 g, T: 15 g, W: 26 g

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj dokładnie
2. W drugiej misce zblenderuj wszystkie mokre składniki.
3. Mokre składniki dodaj do suchych i dokładniej wymieszaj drewnianą łyżką.
4. Dodaj pokruszoną czekoladę – pół tabliczki. Drugie pół będzie potrzebne do polewy.
5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. Nastaw piekarnik na 180 stopni (termoobieg)
6. Wlej ciasto do blaszki, piecz przez około 25 minut. W trakcie sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto od niego odchodzi.

Ważne, by ciasto nie było zbyt suche. Warto więc sprawdzić po 20 minutach czy nie jest już gotowe.
Ciasto pozostaw w piekarniku do czasu jego wystygnięcia.

Polewa:

Pół tabliczki czekolady rozpuść z 1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego.
Polej ciasto, posyp mąką z migdałów lub orzechami włoskimi.

brownie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close