Placuszki kukurydziane z owocami

bezglutenowe śniadanie

0
615
views
Placuszki kukurydziane, bezglutenowe, idealne na weekendowe śniadanie. Świetnie smakują z owocami i domowymi konfiturami.

W weekend moje śniadania wyglądają zupełnie inaczej niż te przygotowywane w środku tygodnia. Bez pośpiechu mogę zrobić coś, co zajmuje więcej czasu niż 5 minut. Pozwalam sobie na to, na co mam ochotę, a że wszelakie placki uwielbiam, najchętniej właśnie je podaję w sobotnie i niedzielne poranki.

Placuszki kukurydziane:

Składniki na około 8 średniej wielkości placków

  • 100 g maki
  • 100 ml wody (najlepiej użyć lekko gazowanej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • 1 jabłko

Do placków:

1 łyżka mleczka kokosowego (stałej części)
1 kiwi


Przygotowanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową wymieszaj w misce, dodaj wodę, olej i syrop z agawy.
2. Wszystko wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 10 minut.
3. Obierz jabłko, pokrój na małe kawałki, dodaj do masy.
4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilości oleju, masę nakładaj zwykłą łyżką. Smaż na średnim ogniu.
5. Placki przekładaj na drugą stronę w momencie, gdy wierzch się zetnie a druga strona będzie już dobrze odchodzić od patelni.
6. Polecam podać z mleczkiem kokosowym i kiwi lub domową konfiturą. Smacznego!

Macro całości: 604 kcal, B: 9,75 g, T: 14,2 g, W: 112,4 g
1 placek: 75,5 kcal, B: 1,21 g, T: 1,78 g, W: 14 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here