Burgery z soczewicy

2
3077
views

Burgery z soczewicy w nieco orientalnej odsłonie. Ze szczyptą kminu rzymskiego, z dużą ilością szczypiorku i cebulki. Podane z sosem z ogórków kiszonych i keczupu.

W moim tygodniowy menu coraz częściej pojawiają się burgery. Są sycące, mają dużo błonnika, mało tłuszczu i można podać je z ulubionymi dodatkami. Te polecam podać z sosem z ogórków kiszonych, świeżym szpinakiem, sałatą i groszkiem cukrowym.

Składniki na burgery z soczewicy (około 5 średniej wielkości)

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki kukrkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz

Makro burgerów:

490 kcal, B: 29 g, T: 3,4 g, W: 111 g
1 burger: 98 kcal, B: 5,8 g, T: 0,68 g, W: 22,2 g

Przygotowanie:

1. Do miski przekładamy soczewicę, dodajemy pokrojoną cebulę, szczypiorek i wszystkie przyprawy. Blenderujemy – jednak nie na super gładką masę – wszystko ma się dobrze połączyć ,jednak nie być jednolite.
2. Na koniec sprawdzamy smak – dodajemy więcej soli i pieprzu. Dodajemy płatki owsianej, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszamy. Odstawiamy masę na 10 minut do lodówki.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Kotlety formujemy, wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczmy około 30 minut.

Sos:
1 duży ogórek kiszony
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka keczupu

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here