Burgery z „rwaną” marchewką, soczewicą i domowym sosem BBQ

666

„Rwana” marchewka w burgerze z domowym sosem barbecue – mistrzostwo świata! Musicie koniecznie tego spróbować.

Rwana marchewka to roślinny odpowiednik znanego dania pulled pork. Do marchewki dodałam też zielonej soczewicy żeby zadbać o zawartość białka w tym posiłku.

Wielkim hitem jest dla mnie sos BBQ – uwielbiam takie smaki, ale niestety sosy sklepowe są słabej jakości ze względu na skład pełen syropów, te lepszej jakości z kolei w większości nie są roślinne, ponieważ są wykonane z dodatkiem sosu Worcestershire (bazuje na sfermentowanych anchois).

burger bbq

BBQ PULLED CARROT

Nadzienie z „rwaną marchewką”:

  • 5 dużych marchewek
  • 1 cebula
  • 150 g ugotowanej zielonej soczewicy (3/4 szklanki)
  • Sól, pieprz

Sos BBQ:

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego > ja użyłam z Podravki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/5 szklanki octu ryżowego (może być też jabłkowy)
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki domowych powideł śliwkowych
  • Sól, pieprz – około 1 łyżeczka płaska
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Czego potrzebujesz:

  • Papier do pieczenia
  • Folia aluminiowa

Przygotowanie „rwanej marchewki”

1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (na największych oczkach).
2. Cebulę kroimy w pióra.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Na blaszkę wsypujemy marchewkę, rozkładamy jak najbardziej równomiernie, na wierzch wsypujemy cebulę. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy folią aluminiową.
5. Po wstawieniu do piekarnika raz na jakiś czas mieszamy marchewkę żeby równomiernie się upiekła.
6. Pieczemy około 15 minut pod folią – następnie zdejmujemy folię i pieczemy około 10 minut. Marchewka powinna być miękka, lekko przypieczona.

Przygotowanie sosu:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze – blenderujemy na gładką masę.
2. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, mieszając.

Burgery:

Przygotowaną marchewkę mieszamy z ugotowaną soczewicą i sosem BBQ.
Układamy w podpieczonej bułce z ulubionymi warzywami.

Jemy! 🙂

sos bbq

 

 

 

Join the Conversation

  1. Aż zrobiłam się głodna, a dopiero co jadłam śniadanie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close