Wegański omlet – przepis podstawowy

1.4K

Wegański omlet to propozycja na pełnowartościowe, syte śniadanie. Jest bardzo smaczny, a do tego ma dużą zawartość białka. Przepis baza, możecie go robić z różnymi ulubionymi dodatkami.

Często kombinuję, co zjeść na śniadanie, by dało mi sporo energii na pierwsze godziny dnia. A jednocześnie nie zamuliło – raczej stawiam na śniadania białkowo-tłuszczowe, nie lubię zaczynać dnia od posiłku na słodko. Zazwyczaj jem szybką tofucznicę z awokado i po niej czuję się zdecydowanie najlepiej.

P1061835

W tym przypadku śniadanie będzie bogate także w węglowodany – mąką z ciecierzycy ma ich sporo. Ma jednak także dużo białka, więc w połączeniu z tofu zyskujemy posiłek o jego dużej zawartości.

Pamiętajcie zatem, by do niego nie dokładać już innych węgli (np. pieczywa). Ale za to szalejcie z świeżymi warzywami – u mnie do środka wleciała papryka, pomidor i 2 suszone pomidory.

P1061829

 

Przepis na omlet roślinny – przepis podstawowy: 

  • 90 g czyli 0,5 kostki tofu (u mnie z bazylią, możecie wybrać także naturalne lub wędzone)
  • 80 g mąki z ciecierzycy – u mnie około 2/3 kubka
  • Niecałe pół szklanki wody
  • 5 g  czyli1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Dodajemy tofu – całość blenderujemy.
2. Do masy dodajemy pokrojone warzywa.
3. Rozgrzewamy patelnię – wylewamy masę. Po chwili zmniejszamy ogień na średni. W momencie, gdy omlet będzie ładnie odchodził z każdej stron, a całość masy z góry będzie prawie ścięta, przewracamy go drewnianą łopatką na drugą stronę. Smażymy około 2-3 minuty.

Makro: 

  • Kalorie: 478
  • W: 47 g, B: 28 g, T: 17 g

Co dodać?

Propozycja:

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1 pomidor
  • 2 suszone pomidory

P1061825

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close