Bataty z czerwoną soczewicą

0
370
views
potreningowy

bataty nadziewane czerwoną soczewicą podane z sałatą rzymską w oleju rydzowym. Zdrowa i prosta propozycja na szybki, pełnowartościowy obiad.

Komponując swoje posiłki, należy pamietać o zapewnieniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Przy diecie roślinnej szczególną uwagę należy zwrócić na źródła białka ze względu na jego dość trudne pozyskanie w odpowiedniej ilości. W diecie opartej na roślinach dominują węglowodany – starajmy się zatem, by w większości posiłków w ciągu dnia znajdowały się strączki (jako najprostsze źródło roślinnego białka). U mnie pojawiają się one na śniadanie, na obiad, jako posiłek potreningowy.

Słodkie ziemniaki nadziewane czerwoną soczewicą to sensowny pomysł na obiad. Będą w nim przeważały węglowodany, ale jest też sporo białka 🙂

Soczewica jest dobrym źródłem białka (w 1 szklance ugotowanej jest 20 g białka)

Przepis na 2 bataty: 

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (bez soli, przypraw)
  • 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
  • Bardzo mała ilość pasty kokosowej (około 1/4 łyżeczki) dla nadania kokosowego posmaku (można pominąć lub dodać 1 łyżeczkę mleczka kokosowego)
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • Sól, pieprz (po około 1 płaskiej łyżeczce)

Przygotowanie:

1. Bataty umyć, wyszorować skórkę, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – piec w 180 stopniach około 40 minut.

2. W tym czasie przygotowujemy soczewicę. Wcześniej należy ją najlepiej namoczyć chociaż na 15 minut, dokładnie przepłukać. Ugotować do miękkości (nie dodajemy soli ani innych przypraw do gotowania). Ja gotuję większą ilość i wykorzystuję do różnych posiłków, dlatego w przepisie podałam ilość po ugotowaniu.

3.  Na patelnię wrzucamy pól łyżeczki oleju kokosowego, gdy się rozgrzeje dorzucamy ugotowaną soczewicę. Przyprawiamy rozmarynem, słodką papryką, solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy i pastę kokosową. Chwilę podsmażamy.

4. Upieczone bataty wykładamy na deskę, wydrążamy łyżeczką środek – ale tak, by zachować kształt ziemniaka. Upieczony środek dodajemy do soczewicy na patelni – całość dokładnie mieszamy.

5. Nadziewamy bataty i podajemy.

Makro 2 batatów z soczewicą:

Kalorie: 391, W: 87 g, B: 25 g, T: 5 g, Błonnik: 19 g

Szybki dodatek sałata rzymska:

1-2 główki mini sałaty rzymskiej, sól, pieprz, 1 łyżka oleju rydzowego

 Przygotowanie:

Zdejmij wierzchnie liście sałaty, umyj główki, poszatkuj drobno. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz i polej olejem rydzowym 🙂 Pycha!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here