Kotlety z kaszy kuskus i ciecierzycy

0
818
views

Kotlety z kaszy kuskus i ciecierzycy – dobre na kolację i obiad, szybkie i zdrowe – czego chcieć więcej? Łapcie przepis na wegańskie kotlety.

Kolejny przepis na szybkie kotlety wegańskie, tym razem z mojej ulubionej ostatnio kaszy – kuskus (ze względu na to, że nie trzeba jej gotować :)).

Zagęstnikiem są tutaj płatki owsiane i kaszka kukurydziana oraz aquafaba.

Kotlety z kaszy kuskus i ciecierzycy

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 1,5 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Olej kokosowy – 1 łyżka do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą (1 szklanka), przykryj i odstaw na 10 minut.
2. Ciecierzycę odsącz, jednak pozostaw z niej płyn.
3. Cebulę drobno pokrój i lekko podsmaż na patelni.
4. Przygotuj aquafabę – płyn z ciecierzycy zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę (miksuj około 5 minut).
5. Do kaszy kuskus dodaj ciecierzycę – zblenderuj. Dodaj 2 łyżki aquafaby (resztę możesz wykorzystać do ciasta, deserów etc.)
6. Dodaj cebulkę, płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą i przyprawy. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut.
7. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Formuj niewielkie kotlety i smaż z obu stron a złocisty kolor. Na jedną stronę potrzeba około 5 minut na wolnym ogniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here