Kapusta zasmażana – najlepszy przepis krok po kroku

4
3321
views

Kapusta zasmażana to prosty, tradycyjny polski dodatek do wielu dań. Można ją zrobić z kapusty młodej, włoskiej lub kiszonej. Sprawdź przepis na kapustę kiszoną z zasmażką. 

Kapusta istnieje w polskiej kuchni od wieków. Jedzono ją na szlacheckich dworach, była powszechna także wśród ubogich chłopów. Łatwa w uprawie i tania dodawała sił, stanowiła podstawę do wielu dań. Najpowszechniejsze było kiszenie kapusty – dzięki temu przez cały rok można było przygotowywać z niej różne posiłki.

W każdym regionie Polski nieco inaczej przyrządzano zasmażaną kapustę kiszoną. Niektórzy przyprawiali ją majerankiem czy kminkiem, dodawano jabłko.

Mój przepis na zasmażaną kapustę jest prosty – nie wymaga jej krojenia, polecam również nie wylewać z niej zakwasu.


Składniki:

  • Pół kilograma kapusty kiszonej (nie kwaszonej – zwróćcie uwagę na nazwę)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka masła (margaryna wegańska Alsana)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu

Zasmażka:

  • 1 cebulka (mała)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła (margaryna Alsana wegańska)
  • 2 łyżki (czubate mąki)
Przygotowanie:
1. W zależności od tego, ile kapusta ma soku:
  • jeśli jest zwarta i soku nie jest zbyt dużo całość przekładamy do garnczka.
  • jeśli soku jest bardzo dużo, odlewamy część – moim zdaniem najlepsza wychodzi, gdy soku się nie pozbywamy 
2. Osobiście kapusty na kroję – po prostu taką wolę. Oczywiście możecie ją wcześniej poszatkować.
3. Kapustę zalać zimną wodą – wstawić na średni ogień i przykryć.
Wody najlepiej wlać tyle, by przykryła całą kapustę i nawet troszeczkę więcej, niech lekko „w niej pływa”.
4. Gdy kapusta zacznie się gotować: dodać starte na małych oczkach jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dodać pieprz, ziele angielskie, sól i pieprz, następnie łyżeczkę masła oraz cukier. Wymieszać.
5. Kapusta powinna się gotować około 50-60 minut na wolnym ogniu. Raz na jakiś czas trzeba ją zamieszać, zdjąć pokrywkę na kilka minut.
6. Gdy kapusta nie będzie już twarda, sprawdzam smak – jeśli jest mocno kwaśna dodaję jeszcze troszkę cukru. Można jeszcze doprawić do smaku.
Zasmażka:
1. Na małej patelni rozgrzać olej, zarumienić drobno posiekaną cebulkę.
2. Następnie dodać 2 łyżki masła (jeśli nie masz masła, zastąp go olejem kokosowym, ewentualnie innym olejem roślinnym).
3. Gdy masło się rozpuści, dodać szybko mąkę i energicznie wymieszać. Przy mieszaniu zdjąć patelnię z ognia.
4. Do masy dolać około 0,5 szklanki soku z garnka, w którym gotowała się kapusta. Wymieszać, zagotować.
5. Zasmażkę przekładamy do kapusty – ta powinna się lekko bulgotać na małym ogniu. Mieszamy i gotowe!

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here