Napar z igieł sosny – przepis baza

1
1808
views
Wiedziałeś, że igły sosny mają 5 razy więcej witaminy C niż cytryna?  Zimą postaw na rozgrzewającą i zdrową herbatkę, która wspomoże Twoją odporność i poprawi wygląd skóry.
Napar robi się bardzo szybko – posłuży jako baza do herbatek sosów i innych przepisów.
Witamina C jest silnym antyoksydantem, ale jej najważniejszą funkcją jest stabilizacja struktur kolagenowych. Ma ona bardzo istotny wpływ na tkankę łączną czyli skórę, zęby, dziąsła, mięśnie i wiązadła. Do tego oczywiście wzmacnia odporność, ale także poprawia wygląd skóry, wpływa na wytwarzanie hormonów kory nadnerczy i insuliny.
Jakie są skutki niedoboru witaminy C?
  • złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. zgorzel)
  • bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn
  • osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej,
  • depresja,
  • osteoporoza, niedokrwistość mikrocytarna niedobarwliwa, nadczynność gruczołu tarczowego, zaburzenia neurologiczne,
  • wtórne infekcje,
  • schorzenia żołądka,
  • zapalenie błony śluzowej,
  • przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń.

Igły sosny

Pachną lasem, żywicą, mają nieco kwaskowy posmak. Kiedyś były powszechnie wykorzystywane w kuchni: mielono je na mąkę, dodawano do masła, sałatek, wykorzystywano jako marynatę. Dziś nie docenia się aż tak bardzo tego, co mamy na wyciągnięcie ręki – wolimy iść do sklepu i poszukać gotowych mieszanek ziół, herbat itd
Igły sosny można jeść również na surowo 🙂

Przepis podstawowy na napar (przepis baza)

Składniki: 
  • Kilka gałązek sosny: po oberwaniu igieł  – około 1,5 szklanki igliwia
  • Wybieraj igły ładne, zielone, odrzuć te, które zbrązowiały
  • Woda
Przygotowanie: 
1. Dokładnie umyj igły w durszlaku – przepłucz je kilkukrotnie zimną wodą.
2. Zagotuj około 2 szklanek wody, przestudź.
3. Namocz igly w letniej wodzie – około 15 min (dzięki temu pozbedziesz się zanieczyszczeń i gorzkawego posmaku).
4. Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie.
5. Wrzuć igły do garnczka, zalej około 2 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu (tak, by woda nie wrzała) przez około 20 min.
6. Odcedź przez gazę lub sitko.
7. Gotowe!

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here