Boczniaki przepis z cebulą liśćmi rzodkiewki

503

Boczniaki przepis z cebulą i liścmi rzodkiewki czyli idealny dodatek do innych dań  – do kotletów, kaszy, ziemniaków czy też jako przystawka. Lekko uduszona cebulka z liśćmi rzodkiewki i podsmażonymi boczniakami, minimalnie przyprawiona, by wydobyć smak składników.


Co robicie z liśćmi rzodkiewki? Wyrzucacie? To błąd. Liście rzodkiewki można spokojnie jeść, przyrządzać jak szpinak, dodawać do sałatki czy innych dań. Mają lekko goryczkowy posmak jednak wystarczy troszkę cytryny, by go zniwelować. Następnym razem liście zostawcie, dokładnie umyjcie i jedzcie 🙂

Cebulka z boczniakami wylądowała u mnie jako dodatek do śniadania, jednak pomyślałam, że ten prosty dodatek (robi się w 10 minut) może być idealną świąteczną przystawką lub uzupełnić inne dania.

Boczniaki przepis z cebulką

Składniki na 2 porcje (proporcjonalnie zwiększyć w przypadku przygotowania na świąteczny stół):
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 boczniaki
  • około 1/4 liści rzodkiewki z pęczka (wychodzi po poszatkowaniu 1/3 szklanki)
  • Sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • Olej do smażenia

 Przygotowanie:

1. Cebulkę i boczniaki kroimy w cienkie paski.
2. Rozgrzewamy patelnię.
3. Najpierw podsmażamy boczniaki na złoty kolor – posypujemy je słodką czerwona papryką.
4. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy – wrzucamy cebulkę, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy, by cebulka się nie przypaliła – musi być miękka, lekko uduszona.
5. Do cebulki dorzucamy drobno posiekane liście rzodkiewki, mieszamy. Na koniec dodajemy podsmażone boczniaki. Gotowe!

Join the Conversation

  1. Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!

  2. Anonimowy says:

    Przepis jak przepis, ale autorka śliczna 🙂

  3. Chętnie spróbowałabym tego dania. Wygląda smacznie. Uwielbiam grzyby w połączeniu z cebulką. Boczniaków nie miałam okazji do tej pory spróbować ale na pewno są ciekawe w smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close