Cebulka z boczniakami i liśćmi rzodkiewki

3
669
views

Idealny dodatek do innych dań na świątecznym stole – do kotletów, kaszy, ziemniaków czy też jako przystawka. Lekko uduszona cebulka z liśćmi rzodkiewki i podsmażonymi boczniakami, minimalnie przyprawiona, by wydobyć smak składników.


Co robicie z liśćmi rzodkiewki? Wyrzucacie? To błąd. Liście rzodkiewki można spokojnie jeść, przyrządzać jak szpinak, dodawać do sałatki czy innych dań. Mają lekko goryczkowy posmak jednak wystarczy troszkę cytryny, by go zniwelować. Następnym razem liście zostawcie, dokładnie umyjcie i jedzcie 🙂

Cebulka z boczniakami wylądowała u mnie jako dodatek do śniadania, jednak pomyślałam, że ten prosty dodatek (robi się w 10 minut) może być idealną świąteczną przystawką lub uzupełnić inne dania.

Cebulka z boczniakami:

Składniki na 2 porcje (proporcjonalnie zwiększyć w przypadku przygotowania na świąteczny stół):
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 boczniaki
  • około 1/4 liści rzodkiewki z pęczka (wychodzi po poszatkowaniu 1/3 szklanki)
  • Sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • Olej kokosowy do smażenia

 Przygotowanie:

1. Cebulkę i boczniaki kroimy w cienkie paski.
2. Rozgrzewamy patelnię.
3. Najpierw podsmażamy boczniaki na złoty kolor – posypujemy je słodką czerwona papryką.
4. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy – wrzucamy cebulkę, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy, by cebulka się nie przypaliła – musi być miękka, lekko uduszona.
5. Do cebulki dorzucamy drobno posiekane liście rzodkiewki, mieszamy. Na koniec dodajemy podsmażone boczniaki. Gotowe!

3 KOMENTARZE

  1. Chętnie spróbowałabym tego dania. Wygląda smacznie. Uwielbiam grzyby w połączeniu z cebulką. Boczniaków nie miałam okazji do tej pory spróbować ale na pewno są ciekawe w smaku 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here