Vegan cannabis brownies

7
379
views

Dużo czekolady, do tego konopny olej kokosowy, banany i mleczko kokosowe – macie już ochotę? Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z konopiami – oczywiście w pełni wegańskie!

Składniki na vegan cannabis brownies:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 banany
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 0,5 szklanki konopnego oleju kokosowego (w wersji płynnej) – konopny olej kokosowy przygotowany samodzielnie z suszu roślinnego – można zastąpić masłem konopnym
  • Opcjonalnie można dodać również pozostałość suszu z przygotowania oleju (wzmocni efekt)
  • Około 1/5 szklanki oleju roślinnego – rzepakowego
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
2. W garnuszku rozgrzewamy konopny olej kokosowy (po rozgrzaniu ma być go pół szklanki), dodajemy 2 tabliczki czekolady i na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę.
3. Banany miksujemy z mleczkiem kokosowym. W przypadku opcjonalnego dodania suszu z pozostałości konopnego oleju kokosowego – blenderujemy go z bananami i mleczkiem.
4. Do miski z mąką dorzucamy przygotowaną czekoladę z konopnym olejem kokosowym, dodajemy około 1/5 szklanki oleju rzepakowego + masę z mleczka kokosowego i bananów. Całość mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy do jednolitej konsystencji.
5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę. Na wierzch wsypujemy rozdrobnione orzechy włoskie.
6. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 20 minut – sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto ładnie od niego odchodzi – wtedy wyjmujemy lub pozostawiamy do wystygnięcia.

7 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here