Migdałowa owsianka z truskawkami

3
204
views

Najszybsze pożywne śniadanie w pysznej letniej wersji. Owsianka gotowana na mleku migdałowym z truskawkami, bananem i mixem orzechów. Zdrowo, smacznie i fit!

Truskawkowy sezon w pełni, a ja tych owoców nigdy nie mam dość. Z mocno dojrzałych robię owocowe koktajle, natomiast świeże dodaję np. do owsianki. I choć kiedyś zupełnie nie przepadałam za śniadaniami na mleku, to teraz – gdy gotuję roślinnie – owsianka jest jednym z moich ulubionych dań na początek dnia. Przygotowana na delikatnym mleku migdałowym, z niewielką ilością cukru, będzie wielkim zastrzykiem energii przed pójściem do pracy czy szkoły. Lubię owsianki bardzo gęste, owoce dodaje już po jej nałożeniu do miseczek – na koniec dopiero wszystko mieszam. Jeśli wolicie bardziej kremową wersję, użyjcie więcej mleka.

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • Około 10 truskawek – po 5 truskawek na porcje
  • 1 banan (po pół banana na porcje)
  • 1 łyżeczka syropu ryżowego (lub innego odpowiednika cukru)
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść płatków migdałowych
  • Mała garstka orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane i kaszę manną przełożyć do rondelka, zalać mlekiem migdałowym, dodać syrop ryżowy,
2. Gotować na małym ogniu około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Rozgnieść orzechy włoskie i orzeszki ziemne. Na suchej patelni przyprażyć orzechy i płatki migdałowe.
4. Owsiankę przełożyć do miseczek, truskawki i banana pokroić na plasterki. Wyłożyć na owsiankę.
5. Całość posypać prażonymi orzechami i płatkami migdałowymi.

 

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here