Pieczone kotlety z kaszy jaglanej i groszku

2
335
views

 Superzdrowe, sycące kotleciki bez tłuszczu. Przygotowane z jednej z najzdrowszych kasz – kaszy jaglanej i zielonego groszku. Zawierają dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B, żelaza.

Zdrowe jedzenie wymaga dużo czasu? Niekoniecznie. Spróbujcie bardzo dobrych, sycących i co najważniejsze pełnych białka, witamin i innych składników odżywczych, kotletów. Przygotujecie je w niecałą godzinę (już z pieczeniem).  Można je podawać tradycyjnie z ziemniakami i surówką lub w formie burgerów – z ciemnym pieczywem, sosem musztardowym, sojonezem i świeżymi warzywami.
Składniki na 6 kotletów: 
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól (ok. 1 łyżeczka)
  • Pieprz (ok. 1 łyżeczka)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • Czarnuszka do posypania

Bezglutenowo:
zamień płatki owsiane na 2 łyżki kaszki kukurydzianej.

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy z około 0,5 łyżeczki soli.
2. Ugotowaną kaszę lekko studzimy – oby nie była gorąca
3.  Do miski przekładamy kaszę i groszek – całość solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy lubczyk. Następnie lekko zgniatamy widelce do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
4. Do masy wsypujemy mąki oraz płatki owsiane.
5. Formujemy kotlety. Przekładamy je blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety lekko posypujemy czarnuszką.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra i dół). Pieczemy około 25 minut.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here