Zdrowe frytki z batatów, brukwi i czarnej rzepy

5
461
views

Zdrowa przekąska do szkoły, pracy i na imprezę – frytki w wersji pieczonej, z minimalną ilością tłuszczu. Kombinacja trzech warzyw dla urozmaicenia smaków.

Frytki z ziemniaków utożsamiane są z niezdrowym fast foodem, daniem szybkim i bezwartościowym. Nie do końca tak jest, ponieważ w wersji pieczonej, ziemniaki będą zdrową przekąską. Jeśli jednak szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia w imprezowym menu przygotujcie frytki z batatów, czarnej rzepy i brukwi. Wystarczy pokroić warzywa w słupki, dodać świeżych ziół, niewielką ilość oleju i wrzucić do piekarnika.
Warzywne słupki można podawać z różnymi dipami – najlepiej smakują z sojonezem, keczupem i czosnkowym dipem.

Frytki z batatów, brukwi i rzepy:

Składniki:

  • 1 słodki ziemniak
  • 1 brukiew
  • 1 czarna rzepa
  • Świeże zioła: rozmaryn, tymianek, cząber, oregano – mieszanka, 1 duża garść
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy, kroimy słupki o grubości około 1 cm
2. Słupki wrzucamy do dużej miski, polewamy olejem i wrzucamy rozdrobnione zioła. Całość mieszamy tak, by warzywa pokryły się ziołami.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Frytki pieczemy około 40 min.
5. Po lekkim wystygnięciu podajemy z wybranymi sosami.

 

 

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here