Tymiankowa pasta z kalafiora

661

Delikatny kalafior i mocno aromatyczny tymianek – połączenie na smakowitą, lekką i mało kaloryczną pastę do smarowania.

Zdrowa kuchnia nie zawsze musi wiązać się z wykorzystaniem wyłącznie świeżych produktów. Do idei „świadomego żywienia” powinniśmy dołożyć również pojęcie gospodarowania żywnością a mianowicie recyklingu w kuchni. Jak często zdarza się Wam wyrzucać resztki obiadu? Ugotowane warzywa, resztki surówek, końcówki pieczywa czy nawet obierki? Otóż pewnie część z Was nie myśli o tym, by pozostałości po obiedzie czy śniadaniu wykorzystać do przygotowania innego dania.
Zachęcam Was jednak do tego, by w kuchni stosować zasadę „Nie marnuję jedzenia”. Zamiast wyrzucać, zastanów się, co można jeszcze z tego przygotować. Zerknij do szafek, do lodówki i sprawdź, z czym ewentualnie możesz połaczyć daną rzecz. Przykładowo: z resztek ugotowanych warzyw łatwo przygotujesz pasty do smarowania – wystarczy dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. Jeśli zostaną Ci większe ilości warzyw np. z wywaru, zrób z nich kolety. Z kasz i ryżu warto przygotować pasztet.
Pasta z kalafiora powstała z resztek – przepis jest na małą miseczkę, ale jeśli będziecie chcieli zrobić ją od początku, wystarczy powielić składniki w odpowiednich proporcjach.

Składniki:

  • 4 duże, ugotowane różyczki kalafiora
  • 1 lekko podduszona (z solą, pieprzem, świeżym tymiankiem – około 2 łodyżek i niewielką ilością oleju) cebula szalotka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli (około)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (około)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Ugotowany kalafior miksujemy na gładką masę.
2. Do kalafiora dodajemy podduszoną z tymiankiem cebulkę.
3. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy, mieszamy. Przed podaniem skrapiamy lekko oliwą, posypujemy pieprzem i dekorujemy tymiankiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close