Szarlotka

39
52677
views

Jabłecznik czy też szarlotka w wersji wegańskiej – bez jajek, mleka, masła. W 100% roślinnie. Bez ubijania, ucierania, miksowania. Banalnie prosto, szybko i co najważniejsze – niesamowicie smacznie.

Są takie smaki, które zapamiętuje się do końca życia. Są też takie, które przywołują wspomnienia, do których wracamy. I zapachy pozwalające przypomnieć sobie to, co czuliśmy w danym momencie. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie szarlotka ma sentymentalną wartość. Zawsze będzie mi się kojarzyła ze świętami, niedzielnymi popołudniami w rodzinnym domu. Z ciepłem, bezpieczeństwem, więzią z rodzicami i rodzeństwem. Odkąd moja kuchnia zmieniła się na roślinną, staram się odwzorować pewne dania – tradycyjne przepisy zamieniam na wersję bez jajek, mleka, czy masła. Tak powstała vegan szarlotka. Ciasto w smaku zupełnie tradycyjnie, jak u babci i mamy.

 

Szarlotka wegańska:

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego – waniliowego

Składniki na jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 12 łyżeczek cukru
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Dodatkowo:

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 szklanki mleka sojowego waniliowego (edit: wcześniej były 3 – jednak mówiliście, że za rzadkie – zatem zróbcie budyń z 2)
Opcjonalnie:

Przygotowanie:
Jabłka:
1. Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Wrzucamy jabłka na patelnię, dodajemy cynamon, cukier waniliowy, cukier i rodzynki.
3. Podsmażamy, często mieszając – około 25-30 minut. Kostki powinny zmniejszyć objętość, jednak się nie rozpadać.

Ciasto:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i cukier mieszamy drewnianą łyżką.
2. Do suchych składników dodajemy olej i mleko sojowe, energicznie mieszamy łyżką, po chwili ugniatamy około 2 minuty.
3. Ciasto dzielimy na 2 części – 1 większą i 1 mniejszą (2/3 i 1/3), wkładamy do foliowych torebek i przekładamy do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy budyń.

Całość:
1. Ciasto powinno być w lodówce minimum 15-20 minut.
2. Najpierw wyjmujemy większą część, mniejsza niech pozostanie w zamrażarce nieco dłużej.
3. Blaszkę – tortownicę lekko smarujemy olejem roślinnym. Wykładamy większą część ciasta tak, by oblepić również boki (na około 1 cm wysokości blaszki).
4. Następnie wykładamy przygotowane jabłka.
5. Wylewamy budyń, by przykryć warstwę jabłek.
6. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki (najlepiej niewielkimi partami) i ścieramy je na grubych oczkach. Czym ciasto bardziej schłodzone, tym łatwiej będzie je ścierać, dlatego też ważne jest, by robić to partiami.
7. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniu (na termoobiegu) przez 60 minut.
8. Po godzinie, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.

 

 

39 KOMENTARZE

  1. Upieklam to ciasto,ale w zdrowej wersji,tzn. z maka orkiszowa,bez cukru i bez zwyklego oleju.
    Zamiast cukru daje sproszkowane daktyle lub ewentualnie ksylitol.Zdrowsze sa definitywnie daktyle.Biala maka pszenna jest niezdrowa,lecz latwo ja zastapic innymi .Do jablek tez dodalam daktyle.Zamiast oleju -NIC.Nie trzeba uzywac tluszczu przy pieczeniu ciast.Budyn tez bez bialego cukru.Wegańskie nie oznacza jednocześnie,ze zdrowe.Kilka zmian i ciasto mozna jeść bez wyrzutów sumienia.

  2. Hej Asiu, trafiłem na Twojego bloga przez Twój follow na insta – a że ciasta uwielbiam nad wyraz… Powiedz, jak uzyskać tak ciemny kolor masy jabłkowej – to przez podsmażanie? Często widziałem te ciasta z jasną masą i te z ciemniejszą były o wiele smaczniejsze. Czy to może kwestia tego, by jabłka chwile odleżały po obraniu? Pozdrawiam z Gór Izerskich, Paweł Zatoński 😉

    • Pawle super, że tu trafiłeś 🙂 Ciemna masa zależy od odmiany jabłek, ale też sposobu ich zrobienia: dodanie cynamonu i brązowego cukru czy rodzynek sprawia, że są ciemniejsze. Dodatkowo w procesie ich podsmażania zmienia się kolor 🙂

  3. Pierwszy raz zrobiłam kruche ciasto bez jajek, stosuję dietę eliminacyjną … Smak bardzo ciekawy kruche ciasto smakuje jak takie ciasteczka safari może kiedyś z tego przepisu upiekę ciasteczka dla synka 🙂 Robiłam z mleka owsianego własnej roboty i w formie na tarte 🙂 Bardzo smaczne wyszło:-) dziękuję za przepis:-)

    • tortownica średnica 24 cm, albo blaszka kwadratowa 23,5×23,5
      Natomiast możesz użyć dowolnej, jaką masz w domu – rozłóż ciasto równomiernie, tak żeby móc też lekko oblepić boki, jak masz za dużą blachę, zrób pół 🙂 A jak za małą użyj mniej ciasta, albo będzie po prostu „grubsza”

  4. znakomity przepis !!!
    W naszym wegańskim domu wszyscy się zajadają i ciasto znika w oka mgnieniu.
    Zrobiłem jedna modyfikacje: zamiast trzeć ciasto rozwałkowuję i daje na górę.
    Bardzo dziekuję,
    Andrzej

  5. Wspaniały przepis!
    Upiekłam z połowy składników i tak jak Pan Andrzej dałam na górę ciasto bez tarcia.
    Na pewno będę z niego korzystać,dziękuję

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here