Szarlotka

11
7729
views

Jabłecznik czy też szarlotka w wersji wegańskiej – bez jajek, mleka, masła. W 100% roślinnie. Bez ubijania, ucierania, miksowania. Banalnie prosto, szybko i co najważniejsze – niesamowicie smacznie.

Są takie smaki, które zapamiętuje się do końca życia. Są też takie, które przywołują wspomnienia, do których wracamy. I zapachy pozwalające przypomnieć sobie to, co czuliśmy w danym momencie. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie szarlotka ma sentymentalną wartość. Zawsze będzie mi się kojarzyła ze świętami, niedzielnymi popołudniami w rodzinnym domu. Z ciepłem, bezpieczeństwem, więzią z rodzicami i rodzeństwem. Odkąd moja kuchnia zmieniła się na roślinną, staram się odwzorować pewne dania – tradycyjne przepisy zamieniam na wersję bez jajek, mleka, czy masła. Tak powstała vegan szarlotka. Ciasto w smaku zupełnie tradycyjnie, jak u babci i mamy.

Szarlotka wegańska:

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego – waniliowego

Składniki na jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 12 łyżeczek cukru
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Dodatkowo:

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 3 szklanki mleka sojowego waniliowego
Opcjonalnie:

Przygotowanie:
Jabłka:
1. Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Wrzucamy jabłka na patelnię, dodajemy cynamon, cukier waniliowy, cukier i rodzynki.
3. Podsmażamy, często mieszając – około 25-30 minut. Kostki powinny zmniejszyć objętość, jednak się nie rozpadać.

Ciasto:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i cukier mieszamy drewnianą łyżką.
2. Do suchych składników dodajemy olej i mleko sojowe, energicznie mieszamy łyżką, po chwili ugniatamy około 2 minuty.
3. Ciasto dzielimy na 2 części – 1 większą i 1 mniejszą (2/3 i 1/3), wkładamy do foliowych torebek i przekładamy do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy budyń – powinien być rzadszy niż w tradycyjnej wersji, dlatego też zróbcie go z 3 szklanek mleka sojowego, waniliowego (na opakowaniu w przepisie jest zazwyczaj 0,5 l mleka).

Całość:
1. Ciasto powinno być w lodówce minimum 15-20 minut.
2. Najpierw wyjmujemy większą część, mniejsza niech pozostanie w zamrażarce nieco dłużej.
3. Blaszkę – tortownicę lekko smarujemy olejem roślinnym. Wykładamy większą część ciasta tak, by oblepić również boki (na około 1 cm wysokości blaszki).
4. Następnie wykładamy przygotowane jabłka.
5. Wylewamy budyń, by przykryć warstwę jabłek.
6. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki (najlepiej niewielkimi partami) i ścieramy je na grubych oczkach. Czym ciasto bardziej schłodzone, tym łatwiej będzie je ścierać, dlatego też ważne jest, by robić to partiami.
7. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniu (na termoobiegu) przez 60 minut.
8. Po godzinie, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.

 

 

11 KOMENTARZE

  1. Upieklam to ciasto,ale w zdrowej wersji,tzn. z maka orkiszowa,bez cukru i bez zwyklego oleju.
    Zamiast cukru daje sproszkowane daktyle lub ewentualnie ksylitol.Zdrowsze sa definitywnie daktyle.Biala maka pszenna jest niezdrowa,lecz latwo ja zastapic innymi .Do jablek tez dodalam daktyle.Zamiast oleju -NIC.Nie trzeba uzywac tluszczu przy pieczeniu ciast.Budyn tez bez bialego cukru.Wegańskie nie oznacza jednocześnie,ze zdrowe.Kilka zmian i ciasto mozna jeść bez wyrzutów sumienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here