Future gołąbki czyli roladki z bakłażana

4
219
views

Grillowane, cienkie plastry bakłażana nadziane przyprawioną kaszą pęczak. Można je podać na ciepło lub na zimno – na liściach sałaty, ze świeżymi ziołami i pomidorkami cherry.

Bakłażan to warzywo doskonałe. Piękne i uniwersalne. Można z niego bowiem przygotować pyszne pasty, nafaszerować go innymi warzywami, czy też użyć do gulaszu bądź curry. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej i indyjskiej, doceniany jest również w Chinach. I oczywiście często wykorzystywany w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (pasiak)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 średniej wielkości cebula szalotka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonych liści selera  (opcjonalnie można użyć korzenia selera – około 3 cm kawałek pokroić i podsmażyć z kaszą)
  • Sól, pieprz
  • Kilak kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju

 

 

 


Przygotowanie: 


1. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Obsypujemy lekko solą i odstawiamy na 30 minut.
2. W tym czasie drobno siekamy szalotkę, szklimy ją na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy kaszę pęczak, mieszamy ją z cebulką. Całość obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim i selerem. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy około 4 minut.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Skraplamy sokiem z cytryny.
4. Plastry bakłażana podsmażamy z niewielka ilością oleju na patelni do grillowania. Każdą ze stron około 1-2 minut (bakłażan będzie zmieniał strukturę i kolor pod wpływem ciepła, to znak że trzeba go przerzucić na drugą stronę).
5. Na każdy plaster wykładamy około 1 łyżki farszu z kaszy – zawijamy w rulonik. Każdą roladkę podsmażamy przez chwilę na patelni.

 

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here