Rozgrzewający gulasz z dyni i pietruszki (podany z omielonym ziarnem orkiszu)

0
169
views

Spróbujcie dyni zupełnie innej – wytrawnej, pachnącej rozmarynem, w towarzystwie korzennych warzyw. Gulasz świetny na jesień, rozgrzewający i sycący.

Dynia jest tak uniwersalna, że można z niej przygotować dania wytrawne i słodkie. Najczęściej robi się z niej zupę krem, placki, kotlety i pasztety. Nie zamykajcie się jednak w znanych Wam smakach – dynię można przyrządzić tak, by nie była mdła a mocno aromatyczna.
Proponowany dziś gulasz przyrządzicie w pół godziny – oczywiście jeśli wcześniej będziecie mieć obraną dynię. Polecam go podać z delikatną kaszą, ugotowaną również w przyprawach. Świetnie sprawdzi się omielone ziarno orkiszu. Zawiera ono bardzo dużo białka (16 g na 100 g produktu), błonnika, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Orkisz obniża poziom cholesterolu, usuwa toksyny i zwiększa odporność. Zatem gulasz z dyni + orkisz = zdrowe połączenie na jesienne dni.
Gotowanie omielonego ziarna orkiszu:
  • 1 szklanka omielonego ziarna orkiszu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kilka kropli oleju
Orkisz płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (wody musi być co najmniej dwa razy więcej niż ziaren). Dodajemy przyprawy, olej. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Po 20-30 minutach ziarno będzie kruche, po około 50 minutach zmięknie.
Składniki na gulasz:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę (nieugotowanej, niepieczonej) dyni
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1/4 pora (zielona część)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • Niewielki kawałek selera (2 cm)
  • Opcjonalnie świeże chili
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól, pieprz według uznania
  • Natka pietruszki
  • 2-3 szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:

1. Pietruszkę kroimy w plastry, cebulę i pora w pióra, seler w cienkie paski.
2. Ziarno jałowca i pieprz miażdżymy (mielimy).
2. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na głębokie patelni. Wrzucamy zmiażdżony jałowiec i pieprz. Dodajemy dynię, pietruszkę, cebulę, por i seler. Lekko i szybko podsmażamy – tak, by się zarumieniły.
3. Warzywa podsypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszamy, podsmażając przez około minutę. Całość zalewamy wodą, by przykryć dokładnie warzywa.
4. Warzywa dusimy przez około 20 minut, dolewamy wody w miarę potrzeb.
5. Gdy dynia zmięknie – uważajcie, by jej nie rozgotować – doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można użyć również bio jarzynki lub własnej suszonej mieszanki warzyw.
6. Podając gulasz, posypujemy go natką pietruszki.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here