Kotleciki z groszku i jarmużu

333

Pieczone kulki z jarmużu i zielonego groszku w sosie ze świeżych, malinowych pomidorów. Kolacja doskonała!

Jarmuż staje się coraz bardziej popularny, jednak w sieci wciąż mało ciekawych przepisów z jego udziałem. To zielone, kapustowate warzywo ma dość twarde łodyżki i liście, być może dlatego w większości przyrządza się z niego jedynie sałatki. Jednak jarmuż jest świetny po krótkim gotowaniu. Mięknie, a łodyżki ładnie oddzielają się od reszty, więc prosto można się ich pozbyć.

Proponuję połączyć wcześniej obgotowany jarmuż z groszkiem konserwowym i przyrządzić niewielkie kuleczki. Do tego najprostszy na świecie sos ze świeżych pomidorów, kilka grzanek i kolacja gotowa.

Kotlety z groszku i jarmużu:

Składniki na 9 kuleczek:

  • Około 1-1,5 szklanki jarmużu
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 cm pora
  • 1 cm czerwonego chili
  • 1 niewielka cebula szalotka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5- 0,7 szklanki wody

Składniki na sos:

  • 4 średniej wielkości, malinowe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wegańskiej margaryny 
  • Sól
  • Pieprz
  • Dowolne zioła: szczypiorek, bazylia, pietruszka

Przygotowanie:

1. Jarmuż dokładnie myjemy. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy jarmuż, posiekaną cebulkę, por i czosnek. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy przez kilka minut, następnie dolewamy wody, zmniejszamy ogień i dusimy około 7-10 minut (aż jarmuż zmięknie).
2. Groszek odcedzamy i lekko rozdrabniamy widelcem (nie musi być zblenderowany).
3. Gdy jarmuż będzie gotowy, zbieramy nadmiar wody. Dorzucamy groszek, próbujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy płatki owsiane i mąkę i łyżkę oleju. Mieszamy. Formujemy kulki.
4. Kulki kładziemy na tacce, wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy 20-25 minut.

43

Przygotowanie sosu:
1. Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej polać je wrzątkiem i odczekać kilka minut) i kroimy w większa kostkę.
2. Rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy pomidory, solimy i pieprzymy.
4. Pomidory rozdrabniamy na patelni widelce. Można dodać troszeczkę wody. Gotuje,y 4-5 minut na wolny ogniu.

Kuleczki z jarmużu zanurzamy w sosie pomidorowym, posypujemy świeżymi zioła. Podajemy z grzankami.

8

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close