Roladki z ciasta francuskiego

0
7434
views
 Prosta imprezowa przekąska, którą przygotujecie w pół godziny. Ciasto francuskie zawinięte z cukinią, pomidorkami cherry, oliwkami, bazylią i czosnkiem. 

Pomysł na ten przepis zrodził się już jakiś czas temu, czekał w zeszycie z zapiskami i ciągle nie miałam czasu, by w końcu wejść do własnej kuchni. Zmotywował mnie upływający termin ważności ciasta francuskiego i oczywiście potrzeba – przygotowania czegoś na szybko. Wróciłam po Blog Forum Gdańsk, pora była już późna, zatem czas na realizację tego przepisu był idealny.

Roladki przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego – w dyskontach bez problemu znajdziecie ciasto bez masła i innych produktów odzwierzęcych.

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Około 3 łyżek roślinnej margaryny – np. ALSANA
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • Szklanka pomidorków cherry
  • Szklanka zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka jarzynki vege
  • Ziołą prowansalskie
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy 

Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry – najlepiej zrobić to obieraczką. Plastry delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię – wrzucamy cukinię, obsypujemy ją jarzynką i 2-3 minuty podsmażamy (ma tylko delikatnie zmięknąć).
2. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę (rozwijamy je na papierze). Smarujemy wcześniej rozgrzaną margaryną.
3. Ciasto kroimy na 9 pasków. Na każdy z nich układamy plastry cukinii, pokrojone pomidorki i oliwki. Dokładamy po małym kawałeczki czosnku oraz po 2 listki bazylii. Obsypujemy (sporo) ziołami prowansalskimi i pieprzem.
4. Każdy z pasków ciasta zawijamy. „Zawijaski” lekko skraplamy margaryną.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here