Chleb z cukinii

8
2798
views

Wegański chlebek z cukinii na słodko, z dodatkiem cynamonu. Idealnie miękki, lekko wilgotny. Świetnie się kroi, nie kruszy.

Neutralna w smaku, łagodna cukinia sprawdza się w wielu przepisach. Można z niej zrobić placki, curry, świetnie smakuje faszerowana soczewicą i pieczarkami, a także duszona z cebulką jako dodatek do innych dań. Dziś jednak polecam Wam spróbować tego warzywa w nieco innej postaci. Upieczcie z niej pyszny chlebek, pachnący cynamonem. Będzie świetny na śniadanie, z ulubioną konfiturą, a nawet – z wegańskim majonezem i warzywami.

Chlebek z cukinii:

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie – około 2,5-3 szklanek startej, odsączonej z wody
  • 3 szklanki mąki pszennej (typu 550)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru – lub 0,5 szklanki płatków owsianych (wtedy chlebek będzie mniej słodki)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pełna)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka sojowego

Opcjonalnie: orzechy włoskie, żurawina, pestki słonecznika.

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. Odstawiamy na bok
2. Do głębokiej miski wlewamy ciepłą wodę, mleko sojowe i wsypujemy nasiona lnu. Blenderujemy kilka minut aż nasiona się rozdrobnią. Masa powinna być lekko ubita, pieniąca się, gęsta.
3. Do ubitej masy z lnem dodajemy startą na średnich oczkach, odsączoną z wody cukinię i całość blenderujemy. Polecam zostawić 1/3 szklanki cukinii i dodać ją później, by w chlebku było ją widać.
4. Masę z cukinii dodajemy do wymieszanej mąki, następnie dodajemy olej, cukier i cukier puder. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dolewamy 1/3 szklanki mleka sojowego – lub w zależności od gęstości masy – mniej lub więcej. Masa powinna być zwarta, nielejąca się, powinno dać się jednak dobrze mieszać łyżką. Na koniec dorzucamy 1/3 szklanki startej cukinii i mieszamy.
4. Blaszkę smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h w termoobiegu, w międzyczasie ciasto sprawdzamy drewnianym szpikulcem,

Chlebek odstawiamy na bok do ostygnięcia.

 

 

8 KOMENTARZE

  1. Bardzo kuszący przepis, z chęcią wypróbuję tylko zastanawiam się czy konieczna jest tak duża ilość cukru, można zmniejszyć bez uszczerbku na chlebku?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here