Tarta z młodą kapustą

5
520
views

Poznajcie młodą kapustę w innej wersji. Nie jako dodatek do dań – a jako danie główne. Zapieczona w lekko kruchym cieście, delikatna i nieco słodka. 

 

Sezon na młodą kapustę w pełni. Tradycyjnie jemy ją z ziemniakami i koperkiem, zasmażaną, z dodatkiem różnych warzyw. Warto skorzystać z tego czasu i ten wiosenny rarytas przygotować w nieco inny sposób. Polecam Wam zatem tartę, którą przygotujecie dość szybko, z łatwością zabierzecie na lunch do pracy czy też zaserwujecie jako lekkie obiadowe danie.

Tarta z młodą kapustą:

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

Dodatkowo:

  • Opcjonalnie 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżki mąki

Przygotowanie spodu:

Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać w trakcie robienia nadzienia – w momencie włożenia młodej kapusty na patelnię. 

1. Do miski wrzucamy mąkę, sól, słodką i ostrą paprykę – mieszamy.
2. Dolewamy olej i powoli mleko sojowe. Mieszamy drewniana łyżką.
3. Wsypujemy proszek do pieczenia, zagniatamy w zwarte ciasto.
4. Nasmarowaną olejem formę (średnica 25 cm) wykładamy dokładnie ciastem tak, by ciasto lekko wystawało spoza formy.
5. Ciasto nakłuwamy widelcem. Odstawiamy formę na bok.
6. Po około 15 minutach wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika (180 stopni), pieczemy 15 minut.
7. Wyjmujemy formę i dokładnie rozprowadzamy na cieście przygotowany farsz z młodej kapusty.
8. Wierzch smarujemy 2 łyżkami sojonezu, oprószamy lekko mąką (nie więcej niż 0,5 łyżki) i posypujemy słonecznikiem.
9. Całość pieczemy 20 minut – najlepiej na termoobiegu.

Przygotowanie nadzienia:

1. Na rozgrzaną (najlepiej dużą) patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy. Dorzucamy startą na średnich oczkach marchewkę, mieszamy i dusimy razem około 2 minut.
2. Dodajemy wcześniej umytą i drobną poszatkowaną młodą kapustę. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Całość mieszamy dokładnie, podsmażamy około 2 minuty i zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut – aż kapusta zmięknie a większość wody wyparuje (w miarę potrzeb w czasie gotowania można dolewać troszkę wody – (około 0,5 szklanki).
3. Na koniec dodajemy musztardę, 2 łyżki sojonezu i koperek. Mieszamy – nie zagotowujemy. Sprawdzamy smak – doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Tarta z młodą kapustą

 

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here