Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy

19
2006
views

Kokosowa zupa z soczewicy – idealna w smaku, sycąca, z dodatkiem mleczka kokosowego, imbiru i kurkumy. Wegańska, zdrowa i pyszna!

Wszystkie orientalne zupy kocham nie tylko za smak, ale również za to, ile czasu potrzeba na ich przygotowanie. To nie polskie, długo gotujące się wywary, zupy, na które trzeba czekać co najmniej godzinę. Tutaj smak wydobywa się już na patelni, podczas podsmażania cebulki z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Długość gotowania zależy od warzyw, jakich użyjecie – ja dodałam tylko marchewkę, która dość szybko robi się miękka. Możecie również spróbować z brokułami, kalafiorem czy fasolką szparagową.  Eksperymentujcie i bawcie się smakami.

Choć kokosowa zupa z czerwoną soczewicą jest prosta, to polecam ją przygotować dla gości – podać na przyjęciu, urodzinach czy kolacji. Zrobicie ją kilka chwil przed rozpoczęciem imprezy, podacie gorącą i aromatyczną. Pamiętajcie jednak, że ze względu na soczewicę – zupa gęstnieje, dlatego najlepiej jeść ją od razu po przygotowaniu.

Kokosowa zupa z soczewicy:

Składniki: 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów (puszka 400 g)
  • Sok z połówki cytryny
  • Skóra z cytryny – około 1 łyżeczki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 cm chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) – polecam najpierw wlać pół puszki i posmakować 🙂
  • 3-4 szklanki wody
  • Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i pół porcji imbiru bardzo drobno kroimy lub blenderujemy na gładką pastę.
2. Rozgrzewamy niewielka ilość oleju na patelni, wrzucamy pastę z imbiru, cebuli i czosnku. Podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy drobno posiekane chili oraz przyprawy: kurkumę, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie. Od razu wsypujemy na patelnię wypłukaną wcześniej czerwoną soczewicę. Podsmażamy przez 1 minutę, ciągle mieszając.
3. Następnie wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, skórkę z cytryny oraz pozostałą część imbiru – drobno pokrojonego w paseczki.
4. Gotujemy przez około 10-15 minut, do momentu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy około 5-7 minut.
5. Na koniec dodajemy sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

19 KOMENTARZE

  1. Pierwszy raz zrobilam te zupe z Twojego przepisu. I byl to czysty przypadek… Byla pyszna! Ale nie zapisalam strony 😕. Drugi raz – wykorzystalam inny przepis… Bleah. Trzeci raz – jeszcze inny😩… To samo. I dalam sobie na jakis czas spokoj z soczwicową 😕….. Az dziś postanowilam, ze przeszukam neta, i Cię odnajdę! No i jestem! No i zrobilam te zupe! No i…. niebo w gębie 😊. Blog ląduje w ulub!!! Dziękuję 💖

    • dziękuję 🙂 <3 cudownie przeczytać tak miłe słowa 🙂 Aż serce rośnie! Dziękuję bardzo, dzięki temu mam więcej serca do tworzenia nowych rzeczy 🙂

  2. Hmmm… Ja chyba coś źle szukalam… Bo tak wlasnie patrzę….i widzę, ze to nie taka zwykla strona z przepisami… Tylko poteżne przedsiewzięcie! Fajnie tu u Ciebie! Czytania, a czytania!

    • Troszkę tego jest 😉 Zachęcam do czytania, próbowania i oczywiście dzielenia się swoimi odczuciami 🙂 Pozdrawiam ciepło!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here