Pasta z żółtego grochu – bez namaczania, superszybka

5
1823
views

Wyśmienita pasta do pieczywa, przygotowana z grochu, duszonej cebulki, ziół i oliwy.

Fava to popularna grecka przekąska, jeden z najprostszych dipów podawany do różnych dań. Pastę z żółtego, łuskanego grochu można łączyć z warzywami – maczać w niej marchewki, seler, podać do roślinnych koletów czy uzupełnić nią tortillę lub bułkę do burgerów. Najprościej jednak rozsmarować ją na pełnoziarnistym pieczywie.

Pastę przygotujecie bardzo szybko, ponieważ nie musicie moczyć grochu przez całą noc, czy długo go gotować. Wybierzcie łuskany groch, połówki, gotujcie go przez 40-50 minut, dodajcie cebulkę, przyprawy, oliwę i cieszcie się kremową pastą.

Składniki:

  • 2,5 szklanki ugotowanego żółtego, łuskanego grochu (groch ugotujcie według przepisu na opakowaniu, ja ugotowałam całe opakowanie, pozostałą część wykorzystam do innego dania)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta bazylii
  • Sól, pieprz
  • Około 150 ml dobrej oliwy
  • Olej rzepakowy do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:

1. Cebulkę drobno siekamy, obsypujemy solą i podsmażamy na oleju – około 10 minut, ciągle mieszając, by się nie spaliła a poddusiła.
2. Ostudzony groch, cebulkę, sok z cytryny i oliwę mieszamy razem łyżką, a następnie blenderujemy na gładką, kremową masę. W razie potrzeby można dolać więcej oliwy.
3. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą bazylii.

5 KOMENTARZE

  1. Klasa! Dziś zrobiłam, tylko bez pieprzu. A z reszty grochu całkiem niechcący wyszła mi moja pierwsza wegańska(!) grochówka :-).
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂
    Ewa

  2. robię identyczną pastę, uwielbiam ją, zawsze wyjadam samą 🙂
    dzisiaj przypadkiem natknęłam się na Twój blog, szukając inspiracji na kotlety z kiszonej kapusty, i muszę powiedziec, że masz bardzo dużo super pomysłów. Pozdrawiam, będę wpadać częściej 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here