Ekspresowa pizza z patelni (bez drożdży)

25
6273
views

Bez drożdży, bez czekania i bez pieczenia! Chrupki spód, idealne ciasto. Szybki placek przypominający pizzę lub hm…wegański omlet? Na wierzch dowolne, ulubione składniki. Propozycja na śniadanie, na obiad i na kolację.

Jak żyć bez piekarnika? Właśnie zadaję sobie to pytanie od kilku tygodni. Przeprowadzka i brak tego urządzania w nowym miejscu. Szukam piekarnika przenośnego – sprawdzam, porównuje i wciąż myślę. A może Wy polecicie mi konkretny model? Oczywiście musi mieć termoobieg i być na tyle duży, by wstawić do niego chociaż tortownicę. Tak czy tak, do momentu zakupu próbuję sobie radzić i wykorzystuję patelnię. Z potrzeby zjedzenia pizzy i braku piekarnika powstał właśnie ten przepis. Placek jest zadziwiająco dobry – a samo wykonanie tak proste, że każdy temu podoła.
Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Na wierzch:
  • 1 mała cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • Kawałek pora (4-5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sos pomidorowy
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
2. Cebulkę, czosnek i pora drobno siekamy – solimy i pieprzymy. Podsmażamy. Pomidora kroimy w plastry, ogórka w kostkę.
3. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i zanim się rozgrzeje, układamy ciasto – możemy zwilżyć dłonie lekko w oleju, by łatwiej było rozprowadzać ciasto. Następnie przez około 4 minuty podsmażamy.
4. Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Wylewamy sos pomidorowy, posypujemy go bazylią. Wykładamy podsmażaną cebulkę z porem i czosnkiem, następnie pomidory i ogórka. Zmniejszamy ogień – przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10-15 minutach pizza powinna być gotowa – należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.
5. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

 

 

25 KOMENTARZE

  1. fajny pomysł – szybki, prosty i nawet zdrowy – taka wersja pizzy jak najbardziej mile widziana 🙂 w tygodniu świetnie się sprawdzi, kiedy niezbyt wiele mamy czasu 🙂

  2. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo też chwilowo nie mam piekarnika. Pizza wyszła rewelacyjna!:) Z podanych proporcji zrobiłam dwie pizze na patelni o średnicy 28 cm. Ciasto dla ułatwienia rozwałkowałam przed smażeniem.

  3. sam na to wpadłem wlasnie.
    Musze dodac ze jestem facetem który jedyne co sobie zrobil dotychczas sam to
    – kilka rodzajow zup
    – pizze z piekarnioka która mi wyszla tylko raz a kilka razy cienko
    – cos ala bigos, tz kapusta z kielbasa i ketchupem
    wczoraj i przedwczoraj 1 raz zrobiłem sobie naleśniki i wyszly swietnie. Wtedy pomyslalem a jakby na patelni upiec ciasto na pizze, pomyslalem ze sprawdze w sieci i wyszlas Ty 🙂
    W przyszłym tygodniu sprobuje bo po Twoim wpisie widać ze można
    🙂

  4. Piekarnik z Lidla ma termoobieg i mieści tortownicę, prostokątna foremkę z Ikei oraz naczynie żaroodporne z tego samego sklepu. Mam i dla mnie to świetna rzecz kosztuje 150 zł, polecam.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here