Zupa krem z porów i jabłek

7
995
views

Najlepsza zupa jaką udało mi się zrobić i jaką jadłam – delikatna, kremowa, lekko słodka. Por + suszone morele i jabłko = prosty przepis na coś niesamowitego!

Por nie jest lubianym warzywem – znamy go głównie z surówek, gdzie dominuje charakterystycznym cierpko-ostrym smakiem. Jednak w połączeniu z innymi warzywami, lekko podduszony i ugotowany, zmienia się nie do poznania. Dodanie do kremu suszonych moreli jabłek pozwoli nadać zupie lekko słodkiego posmaku, ale bez obawy – jabłka nie zdominują tego dania. Krem polecam podawać z ciemnym, opieczonym pieczywem.

Zupa krem z porów i jabłek

Składniki (na około 3-4 talerze zupy)

  • 2 pory (część biała – z zielonej zróbcie sałatkę, przepis tutaj)
  • 3-4 szklanki wywaru warzywnego
  • 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę warzyw (mogą być z wcześniej przygotowanego wywaru): marchewki, pietruszki, selera, ziemniaka
  • 3 suszone morele
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

1. Białą część porów siekamy i dokładnie myjemy.
2. Do garnka wlewamy olej – wrzucamy pora i podsmażamy jak cebulkę.
3. Pora zalewamy wywarem i dodajemy warzywa oraz wrzucamy morele.
4. Gotujemy około 30 minut – w razie potrzeby dolewamy wody, by wszystkie warzywa były zakryte.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Na koniec wrzucamy obrane, pokrojone jabłko. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.

7. Blenderujemy na gładki krem.

 

7 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here